Afectiuni / Afectiuni ale glandelor sebacee

Afectiuni ale Glandelor Sebacee

 

Acneea

Este o afectiune care apare in special la tineri, caracterizata printr-un exces de sebum si leziuni de tip papule, pustule, comedoane la nivelul fetei si uneori a toracelui. Are o mare variabilitate in ceea ce priveste varsta debutului, zonele cutanate afectate, severitatea, precum si in raspunsul pacientilor la terapie.

Exista mai multe forme clinice: forma comuna (acneea vulgara), forma conglobata, fulminans, excoriata, indusa medicamentos (corticosteroizi, saruri de litiu, anticonvulsivante, tuberculostatice), exogena (expunere la uleiuri, hidrocarburi clorinate, cosmetice grase).

Tratamentul va fi adaptat formei de acnee si gradului de severitate. Raspunsul la terapie este variabil si, din acest motiv, este necesara o evaluare terapeutica periodica pentru a schimba forma de tratament daca rezultatul nu este cel asteptat.

Tratamentul local este necesar in toate formele de acnee si suficient in formele usoare. Este esentiala ingrijirea fetei cu produse dermatocosmetice special concepute pentru tenul acneic; exista mai multe variante de tratament local: benzoil peroxid, tretinoin, acid azelaic, antibiotice, evacuarea comedoanelor, microdermabraziune. Tratamentul sistemic este recomandat in formele moderate si severe si consta in terapie antimicrobiana, hormonala (asociere estrogeni cu antiandrogeni – Diane 35 pentru perioade de 8-12 luni), retinoizi (Isotretinoin).

Rozaceea

Este o afectiune cronica caracterizata prin episoade inflamatorii si aparitia de placarde eritematoase, papulopustuloase si telangiectazice la nivelul fetei. Boala nu are o cauza clara. Se considera ca intervine o predispozitie genetica, asocierea cu afectiuni digestive, mai ales gastrice (dupa unii asociere cu infectia cu Helicobacter pylori), infectie cutanata foliculara cu Demodex folliculorum, tulburari circulatorii la nivelul fetei.

Rozaceea se caracterizeaza printr-o succesiune de stadii: eritem tranzitor (flush), rozacee gr. I (eritematoasa), gr. II (papulopustuloasa) si gr. III (conglobata).

Tratamentul consta in evitarea substantelor iritante de curatare a fetei, a factorilor care produc flushuri si eritem, a expunerii la soare, local se aplica creme ecran cu factor de protectie solara, antibiotice topice(metronidazol, eritromicina), sistemic se administreaza Tetracicline, Metronidazol, Isotretinoin in formele severe. Pentru telangiectazii se utilizeaza cu succes terapia cu lumina intens pulsata (IPL) sau terapia laser.

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!