Afectiuni / Afectiuni ale tesutului conjunctiv

Afectiuni ale Tesutului Conjunctiv

 

Lupusul eritematos

Sistemic – se caracterizeaza prin leziuni cutanate: eritem centrofacial caracteristic, in forma de fluture, localizat la nas si obraji, declansat sau exacerbat de expunerea la soare. Pe langa leziunile cutanate, mai apar determinari articulare (artrite acute foarte dureroase), renale (glomerulonefrita membranoasa sau focala proliferativa), cardiace (miocardita, pericardita), pleuropulmonare (pleurezie, pneumonie), nervoase, hematologice.

Diagnosticul se formuleaza pe baza aspectului clinic, investigatiilor paraclinice (imunoglobuline crescute, crioglobulinemie, anticorpi antinucleari, anticorpi antiADN dublu catenar, anti U1-RNP, anti-Sm, anti-Ro, C3 scazut) si a examneului histopatologic. Tratamentul consta in corticoterapie: prednison 1-2 mg/kg/zi; Azatioprina, Ciclofosfamida se pot asocia corticoterapiei pentru a spori efectul imunosupresor sau in timpul reducerii dozei de cortizon. Tratament local: dermatocorticoizi si fotoprotectoare pe pielea expusa la soare.

Subacut – este o forma de gravitate intermediara intre cea sistemica si cea cronica discoida. Se manifesta cutanat prin placi eritematoase, infiltrate, scuamoase, bine delimitate, localizate pe fata (mai ales obraji, nas, frunte, pavilioane auriculare).

Tratament: se recomanda antimalarice de sinteza – Clorochin sau Hidroxiclorochin, sub control hepatic si oftalmologic. Local se utilizeaza dermatocorticoizi, fotoprotectie.

Cronic – este forma cutanata de lupus eritematos in care nu apar leziuni organice interne, fiind in acelasi timp si forma mai putin severa. Leziunile cutanate sunt bine delimitate, de mai multe tipuri (eritematoase, scuamoase, atrofice, cu telangiectazii), dispuse mai ales la nivelul fetei, urechilor. La nivelul scalpului leziunile determina alopecie definitiva prin distrugerea foliculilor pilosi.

Tratamentul local consta in dermatocorticoizi, fotoprotectoare, sistemic se administreaza antimalarice (Hidroxiclorochin).

Sclerodermia

Morfeea – este o forma localizata de sclerodermie care poate fi declansata de infectia cu Borrrelia burgdorferi. Clinic se manifesta prin una sau mai multe placi scleroase, indurate, cu un inel violaceu la periferie; in timp placa poate deveni atrofica, hipo sau hiperpigmentata.

Tratamentul consta in corticosteroizi, fototerapie, penicilina in doze mari, antimalarice, penicilamina, Griseofulvina, in cazurile severe Ciclosporina, Metotrexat.

Scleroza sistemica – este o forma sistemica de sclerodermie in care pe langa modificarile scleroase cutanate (sclerodactilie cu acroscleroza, modificari ale fetei) apar si modificari organice pulmonare, digestive si cu alte localizari. Debutul bolii este de obicei prin fenomen Raynaud care consta din spasme vasculare la nivelul mainilor determinate de expunerea la frig.

Tratamentul consta in corticosteroizi sistemici, Ciclofosfamida, Metotrexat, terapie antisclerogena (penicilamina, interferon, penicilina in doze mari), vasculara (vasodilatatoare, blocante de calciu, derivati de prostaglandine, blocanti ai receptorilor de angiotensina).

Dermatomiozita

Este o afectiune de etiologie necunoscuta, care se manifesta prin leziuni cutanate (eritem violaceu la nivelul fetei, mai ales palpebral, malar, leziuni eritematoase la nivelul mainilor, pe fata dorsala a articulatiilor interfalangiene, telangiectazii periunghiale, papule Gottron dorsofalangian) si musculare (afectarea grupurilor musculare proximale – centura pelvina si scapulohumerala – cu dificultati la mers, urcarea si coborarea scarilor). Pot apare manifestari sistemice: cardiace, pulmonare, gastrointestinale, artrite, osteoporoza.

Tratamentul consta in corticosteroizi sistemici, Azatioprina, Ciclofosfamida, Micofenolat mofetil, Metotrexat, imunoglobuline iv in doze mari.

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!