Afectiuni / Dermatoze alergice

Dermatoze Alergice

 

Urticaria

Este o dermatoza alergica caracterizata prin placi eritematoedematoase, tranzitorii, pruriginoase. Alergenii implicati mai frecvent sunt:

  • pneumalergeni: praf de casa, polenuri, scuame de animal, pene;
  • alergeni alimentari: rosii, ardei, nuci, alune, fructe rosii, ciocolata, aditivi alimentari;
  • alergeni infectiosi: infectii bacteriene, virale, parazitare, micotice;
  • alergeni medicamentosi: antibiotice din grupul penicilinei, sulfamide, anestezice, antiinflamatorii nesteroidiene (aspirina); alte cauze: intepaturi de insecte.

In functie de mecanismul etiopatogenetic distingem mai multe forme de urticarie: de hipersensibilizare (forma cea mai obisnuita), urticarii fizice (la frig, la cald, actinica, colinergica, dermografismul, acvagenica), prin defect enzimatic, farmacologice, de contact, de cauze endogene, induse psihogen (stres, depresie), idiopatice.

Edemul Quincke

Este o forma profunda de urticarie, cu edem extins, care cuprinde tegumentul, tesutul lax subcutanat, neavand limite nete. Mecanismul patogenetic este acelasi cu al urticariei.

Se manifesta prin edem la nivelul fetei (obraji, pleoape, buze), mainilor, organelor genitale externe. Poate apare edem si la nivelul mucoaselor: bucala, faringiana (disfagie), laringiana cu edem glotic. Edemul glotic poate duce la deces daca nu se intervine de urgenta. Angiedemul poate recidiva, de cele mai multe ori in acelasi loc.

Tratament

Este in primul rand etiologic si consat in identificarea si indepartarea cauzei.

Tratamentul patogenetic consta in administrare de antihistaminice antireceptori H1 (de generatia I cu efect sedativ – Clorfeniramin sau nesedative – Loratadina, Desloratadina, Fexofenadina, Levocetirizina), antihistaminice antireceptori H2 (Cimetidina), simpaticomimetice (Adrenalina), stabilizatori de mastocit (Cromoglicat de sodiu, Ketotifen). Corticosteroizii se pot utiliza in urticaria acuta, in cure scurte, in cazul in care leziunile sunt extinse, in urticaria postmedicamentoasa.

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!