Afectiuni / Infectii cu transmitere sexuala

Infectiile cu Transmitere Sexuala

 

Sifilis

Este o infectie care se transmite pe cale sexuala cu evolutie cronica si intermitenta care afecteaza mai multe organe: piele, inima, vase sanguine, sistemul nervos. Agentul patogen al bolii este Treponema pallidum.

Infectia treponemica evolueaza stadial, progresiv, diferitele stadii evolutive fiind despartite de perioade de latenta.

Sifilisul primar

Este caracterizat prin sacrul sifilitic si adenopatia regionala. Sancrul apare la 21 zile de la momentul infectant, este o leziune ovalara sau rotunda, net delimitatata, dura, infiltrata, cu suprafata lucioasa, cu aspect lacuit.

Sifilisul secundar

Dupa disparitia sancrului urmeaza o scurta perioada de latenta pana la aparitia leziunilor din stadiul secundar. Pot apare semne generale, manifestari cutanate (sifilide), leziuni la nivelul mucoaselor, manifestari viscerale (neurologice, renale, hepatice, pleurale, oculare).

Sifilisul tertiar

Dupa disparitia leziunilor din faza secundara urmeaza o perioada de latenta de mai multi ani (3-4 ani pana la 10-20 ani) pana cand se manifesta sifilisul tertiar. Leziunile sunt in numar limitat, asimetrice, sunt profunde, infiltrate, ducand la necroza si ulceratie. Apar leziuni cutanate, cardiovasculare, osoase, nervoase.

Diagnosticul se stabileste prin teste serologice (VDRL, TPHA).

Tratamentul consta in administrarea de Penicilina si va fi adaptat stadiului si formei de boala. Este obligatorie identificarea contactilor sexuali, a sursei infectante si tratarea concomitenta a lor.

Gonoreea

Este o boala cu transmitere sexuala, cu localizare in special uretrala, manifestata prin secretie uretrala purulenta, disurie, polakiurie. Este determinata de Neisseria gonorrhoeae.

La barbat gonococia este in special uretrala si se manifesta prin secretie galben verzuie, abundenta, cu disurie de intensitate variabila. In absenta tratamentului precoce si corect, infectia se propaga si la uretra posterioara si in 10-15 zile uretrita devine totala.

Diagnosticul unei uretrite gonococice este sugerat de de datele anamnestice si de cele clinice. Diagnosticul se precizeaza prin examinarea microscopica a frotiurilor realizate din secretia uretrala sau prin efectuarea de culturi pe medii selective.

Tratamentul consta in antibioterapie antigonococica (tratament intr-o singura doza sau tratament de 7 zile in caz de gonococii complicate, infectii asociate).

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!