Afectiuni / Infectii / Infectii bacteriene

Infectii Bacteriene

 

Impetigo

Poate fi determinat de stafilococul auriu (forma buloasa) sau de streptococi de grup A (impetigo nonbulos). Debutul afectiunii este sub forma unor bule, care se rup foarte repede, transformandu-se in eroziuni; prin uscarea serozitatii se formeaza cruste galbui, care acopera eroziunile. Apar repede noi leziuni, la inceput in jurul leziunii initiale, iar apoi si la distanta.

Tratamentul consta in aplicarea locala de unguente cu antibiotice si antiseptice (Baneocin, Fucidine, Betadine). Antibiotice pe cale sistemica sunt necesare numai in cazurile mai severe.

Foliculite

Sunt procese inflamatorii ale foliculilor pilosi determinate, de obicei, de stafilococul auriu. Se manifesta prin papule si pustule centrate de un fir de par, cu eritem periferic. Pot fi superficiale (intereseaza partea superioara a canalului folicular) si profunde (intereseaza foliculul pilos in intregime).

Tratamentul este local cu antiseptice si antibiotice. Pe cale generala se utilizeaza antibiotice cu efect antistafilococic – efectul lor este prompt, dar leziunile pot reapare.

Furuncul

Este o infectie profunda determinata de stafilococul auriu care intereseaza foliculul pilos in totalitate si tesutul perifolicular. Debutul afectiunii este printr-o pustula care se transforma repede intr-un nodul eritematos, dur si dureros, cu un dop galben central; fenomenele inflamatorii se extind in jur cu eritem, edem, durere si adenopatie regionala. Dupa cateva zile, partea necrotica centrala de culoare galbena se elimina spontan, impreuna cu un puroi galben, vascos. Dupa eliminarea “burbionului” central se formeaza o ulceratie acoperita de crusta care se epitelizeaza lent.

Tratamentul consta in antibiotice: Oxacilina sau Cefalosporine, timp de 7-10 zile. Local se aplica antiseptice sau antibiotice; in cazul in care s-a format burbionul central, iar leziunea este fluctuenta, se poate practica incizia furunculului si evacuarea lui.

Erizipel

Infectia este determinata de streptococi piogeni, mai ales streptococi βhemolitici de grup A. Aparitia erizipelului este favorizata de prezenta unei solutii de continuitate la nivelul pielii (frecvent spatii interdigitale).

Debutul este brusc cu febra, frison si stare generala modificata. Cutanat apare un placard eritematos, infiltrat, cu margini bine delimitate. Cel mai frecvent apare la nivelul membrelor inferioare si fetei.

Tratamentul consta in antibioterapie sistemica cu spectru antistreptococic, de preferat penicilina G iv sau im in doze de 4.000.000-8.000.000 U/zi, timp de 10-14 zile. Local se aplica comprese cu solutii antiseptice. Profilaxia recurentelor consta in tratamentul portii de intrare si tratament cu benzatinpenicilina sau peniciline pe cale orala, timp de mai multe luni.

Celulita

Este o infectie bacteriana profunda care poate interesa si hipodermul, fascia, muschii. Infectia poate fi determinata de streptococi βhemolitici de grup A, stafilococ auriu, piocianic sau alti germeni microbieni. Infectia poate fi favorizata de o solutie de continuitate sau de un teren imun deficient.

Aspectul clinic este asemanator cu cel din erizipel – placard eritematos, edematos, dar fara margini net delimitate.
Tratamentul consta in antibioterapie sistemica, mai frecvent penicilina sau cefalosporine.

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!