Afectiuni / Infectii / Infectii micotice

Infectiile Micotice

 

Tinea pedis

Este forma cea mai frecvent intalnita. Contaminarea se poate face direct (de la o persoana cu micoza) sau indirect (piscine, dusuri). Intervin factori favorizanti ca: incaltamintea ocluziva, mediul cald si umed, hiperhidroza.

Se descriu mai multe forme clinice: forma interdigitala, difuza hiperkeratozica, dishidrotica.

Tinea cruris

Este mai frecventa la barbati. Leziunile apar in pliul inghinal, de obicei unilateral, cu posibilitate de extindere contralateral. Au aspectul unui placard eritematos cu contur neregulat, marginea bine delimitata, cu descuamare si uneori veziculatie periferica. Pruritul este intens.

Tinea manus

De obicei este asimetrica si se asociaza frevent cu localizarea plantara a micozei. Se manifesta mai frecvent sub doua aspecte clinice: forma hiperkeratozica (eritem la nivelul palmei si descuamare furfuracee) si forma dishidrotica, cu vezicule si prurit. Onicomicoza

Consta in modificarea culorii unghiilor afectate – devin alb galbui, se ingroasa, devin friabile, cu hiperkeratoza subunghiala. De obicei onicomicozele de la picioare sunt insotite de dermatofitie interdigitoplantara.

Tratamentul micozelor

Tratamenul local este suficient in cazul bolii limitate, presupunand o suprafata mica de tratat. Exista un numar foarte mare de produse topice: imidazolice (Clotrimazol, Ketoconazol, Miconazol, Fenticonazol), alilamine (Naftifina, Terbinafina), hidroxipiridone (Ciclopiroxolamina), morfoline (Amorolfina).

Tratamentul sistemic este necesar pentru infectii ale pielii paroase, onicomicoze, pentru forme extinse de dermatofitii sau forme cronice la varstnici sau diabetici. Se recomanda unul din produsele urmatoare: Terbinafina, Itraconazol, Fluconazol, Ketoconazol.

Sunt necesare, de asemenea, masuri igienice: dezinfectia lenjeriei, incaltamintei, prosoapelor.

Pitiriazis versicolor

Este o infectie fungica superficiala determinata de o levura comensala, Pityrosporum ovale sau orbiculare. Se manifesta sub forma de placi mici, rotunde, depigmentate sau hipopigmentate, cu suprafata fin scuamoasa. Leziunile se localizeaza mai ales pe trunchi, in partea superioara, pe spate, radacina membrelor superioare.

Tratamentul topic consta in imidazolice sub forma de crema sau sampon, timp de 3-4 saptamani. Tratamentul general se indica in cazurile rezistente la tratamentul local: Itraconazol 200 mg/zi, o saptamana.

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!