Afectiuni / Infectii / Infectii virale

Infectiile Virale

 

Veruci

Sunt produse de infectii cu virusuri din grupul Papilloma/HPV. Sunt descrise peste 100 tipuri HPV, fiecare dintre ele avand predilectie pentru anumite zone topografice (tipul 1 si 4 pentru maini, tipul 11 pentru laringe, tipul 16 pentru zona genitala). Aceste proliferari papilomatoase sunt benigne, exceptand cazurile rare cand ele pot suferi transformari displazice sau neoplazice (unele tipuri HPV). Aparitia lor este favorizata de mici traumatisme care determina solutii de continuitate, factori generali care determina scaderea imunitatii organismului. Cele cu localizare genitala se transmit prin contact sexual.

Se descriu mai multe forme clinice: veruci vulgare, veruci plane juvenile, genitale (condiloame acuminate). Tratamentul consta in aplicatii de solutii keratolitice, azot lichid, cauterizare prin radiofrecventa; pentru verucile genitale aplicatii de Podofilina in solutie alcoolica, Podofilotoxina (in produsele Condilyne, Wartec), imunoterapie topica (Imiquimod).

Molluscum contagiosum

Este o infectie determinata de un Poxvirus. Contaminarea se face prin contact interuman direct sau la bai publice. Leziunile au aspectul unor tumorete lucioase, bine delimitate, consistenta ferma, cu ombilicare centrala. Leziunile sunt numeroase, se extind, dar exista si posibilitatea vindecarii spontane.

Tratamentul consta in chiuretarea leziunii, urmata de badijonare cu tinctura de iod, crioterapie, cauterizare prin radiofrecventa.

Herpes simplex

Este o eruptie veziculoeritematoasa, grupata in buchet, localizata, cu caracter recidivant adesea. Infectia este determinata de Herpesvirus hominis: tipul 1 determina predominat infectiile faciale, iar tipul 2 infectiile genitale si perigenitale. Se transmite prin contact interuman direct de la o persoana cu leziuni active sau de la purtatori sanatosi.

Tratamentul vizeaza combaterea recidivelor, prevenirea infectiei secundare, ameliorarea fenomenelor inflamatorii si durerii. Tratamentul local consta in Aciclovir crema, aplicat la interval de 3-4 ore. In infectiile severe (unele primoinfectii), la persoane imunocompromise, in caz de complicatii se recomanda tratament general cu Aciclovir in doza de 200 mg de 5 ori pe zi, timp de 5-10 zile. Tratamentul supresiv la recurentelor se face cu o doza de 400 mg de 2 ori pe zi, timp de mai multe luni.

Zona zoster

Este determinata de virusul varicelozosterian. Consta intr-o eruptie veziculoasa, grupata in buchete, cu dispozitie metamerica unilaterala, insotita de dureri si senzatie de arsura. Cele mai frecvente localizari topografice sunt: zonele rahidiene (intercostale, cervicobrahiale, lomboabdomiale, sacrate), zona trigeminala cu forma de zoster oftalmic, zona otica cunoscuta sub denumirea de zona Ramsey-Hunt. La tineri, evolutia este in general benigna.

Tratamentul general consta in antialgice si antiinflamatorii, asociate cu tranchlizante si neuroleptice. Aciclovirul este indicat in formele severe, la pacienti cu risc crescut, de preferat in primele 24-48 ore. Dozele sunt de 800 mg la interval de 5 ore, timp de 7-10 zile. Tratamentul cu Aciclovir limiteaza extinderea eruptiei si reduce riscul de complicatii. Se pot utiliza si alte medicamente cu efect antiviral (Valacilovir, Famciclovir, Brivudin) – complianta crecuta datorita intervalului mai mare de administrare (la 12 sau 24 ore).

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!