Afectiuni / Tumori / Tumori benigne

Tumori Cutanate Benigne

 

Keratoza seboreica

Afecteaza in general persoanele in varsta, se localizeaza cel mai frecvent pe trunchi, fata (regiunile seboreice), gat, abdomen, pliuri axilare si inghinale, fetele extensorii ale antebrattelor. Au aspectul unor papule bine delimitate, cu suprafata neteda sau verucoasa, de culoare galbuie, bruna sau culoarea pielii.

Forme clinice: vegetante, plane, verucoase, semnul Leser-Trelat (dezvolatrea rapida a unui numar mare de keratoze seboreice, insotite de prurit, asociate cu o neoplazie maligna viscerala).

Tratament: aplicatii de azot lichid, cauterizare, chiuretare, excizie chirurgicala.

Keratoacantom

Este o tumora formata din celule spinoase keratinizante, cu dezvoltare rapida si regresie spontana de cele mai multe ori. La debut are aspectul unei papule dure, care creste rapid in dimensiuni si prezinta in partea centrala un dop keratozic.

Forme clinice: keratoacantom solitar, gigant, marginat centrifug, keratoacantoame multiple, eruptive generalizate, familiale.

Tratamentul consta in exicizie chirurgicala, injectari intralezionale de 5-FU, Bleomicina sau Metotrexat, radioterapie.

Hemangioame

Sunt tumori benigne vasculare care afecteaza pielea, mucoasele si, mai rar, alte organe. Peste 50% dintre hemangioame sunt prezente de la nastere, uneori numai ca o marca premonitorie cuatanata. Se pot diferentia hemangioame superficiale si profunde. Majoritatea manifesta o faza de crestere rapida postnatala, intre 3 si 9 luni, dupa care urmeaza faza involutiva care are loc intre 2 si 10 ani.

Tratament. Se recomanda atitudinea conservativa din cauza regresiei spontane a 70% dintre hemangioame. Optiuni terapeutice: corticoterapie generala ( rezervata cazurilor grave), tratament chirurgical (presupune experienta in chirurgie plastica pediatrica, deoarece interventiile presupun un oarecare grad de dificultate), crioterapie (in hemangioamele superficiale), laserterapie NdYag.

Nevi melanocitari

Apar pe suprafata intregului corp in timpul copilariei, la pubertate, in sarcina; dupa expuneri intempestive la soare, mai ales la persoane cu fototip I sau II, este precipitata aparitia de noi leziuni nevice. In multe cazuri exista si o anumita predispozitie genetica in aparitia nevilor.

Nevul atipic sau displazic este un nev melanocitar, de obicei compus, cu risc crescut de transformare in melanom si care are anumite trasaturi histologice caracteristice. Acest tip de nevi constituie sindromul nevilor displazici sporadici sau familiali. Nevii displazici manifesta clinic anumite caracteristici in legatura cu forma, dimensiunea, culoarea, conturul, relieful nevului, trasaturi usor de retinut cu ajutorul formulei “ABCDE”, pe baza terminologiei engleze:

  • asimetria nevului (asymmetry)
  • margini neregulate (border)
  • culoare neuniforma (colour)
  • diametrul mai mare de 5 mm (diameter)
  • reliefarea neregulata a nevului (elevation).

Se recomanda supravegherea clinica si dermatoscopica a nevilor atipici, la intervale de 3 luni pentru cei cu aspect instabil si la 6 luni pentru cei care nu se modifica evident de la o examinare la alta.

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!