Afectiuni / Tumori / Tumori maligne

Tumori Cutanate Maligne

 

Carcinomul bazocelular

Este o tumora maligna care se dezvolta din celulele bazale ale epidermului si celulele nediferentiate ale anexelor sale, fiind cea mai frecvent intalnita tumora maligna ce afecteaza populatia alba. Desi aceasta tumora metastazeaza foarte rar, este considerata a fi o tuumora maligna datorita potentialului ei invaziv local.

Acest tip de carcinoame se dezvolta de obicei pe leziuni cutanate determinate de expunerea excesiva la soare sau pe leziuni de radiodermita, cicatrici de arsura, keratoze arsenicale. Uneori, apare cu incidenta familiala crescuta sau la persoane cu nevomatoza bazocelulara, afectiune genetic determinata.

Forme clinice: superficial sau pagetoid, nodular, plan cicatricial, ulcerat, terebrant, sclerodermiform, pigmentar.

Tratament : excizie chirurgicala care asigura controlul histopatologic al marginilor excizate, cauterizare, radioterapie; pentru leziunile superficiale – crioterapie, terapie fotodinamica, aplicatii locale de 5-fluorouracil, imiquimod.

Carcinomul spinocelular

Este o tumora maligna care se dezvolta din keratinocitele stratului spinos, celulele tumorale manifestand diferentiere spre keratinizare in grade variabile.

Se localizeaza frecvent pe mucoase dar si pe tegument, mai ales in zone expuse radiatiei actinice. 1/3 din carcinoamele spinocelulare se localizeaza la nivelul semimucoasei buzei inferioare.

Tratamentul va consta in indepartarea completa a tumorii. Excizia tumorii se va face cu margine de siguranta si cu cel putin 3-5 mm in profunzime, in tesut sanatos. Radioterapia este rezervata persoanelor varstnice, cu afectiuni organice, pentru care o interventie chirurgicala presupune riscuri.

Melanomul

Este o tumora maligna care se formeaza din melanocitele epidermice si care metastazeaza rapid, pe cale limfatica sau hematogena. Factori de risc:

 • fototipurile cutanate I si II, cu pigment melanic redus, care fac usor arsuri cutanate manifesta o incidenta crescuta a melanomului;
 •  
 • expunerea la soare, arsurile solare severe sau repetate, constituind factor de risc pentru melanom. Efectul nociv al radiatiei UV este cumulativ, avand importanta expuneri excesive la soare in ani repetati, deosebit de importante fiind si expunerile solare intempestive din copilarie.
 •  
 • factorul genetic – melanomul are incidenta mai mare in unele familii in care s-au descris melanoame la mai multi membri, in generatii diferite.
 •  
 • prezenta nevilor melanocitari este considerat de unii autori factorul de risc cel mai important. Nevii displazici constituie forma de nevi cu cel mai mare risc de transformare melanomatoasa.

Forme clinice: extensiv in suprafata, nodular, dezvoltat pe lentigo malign (melanoza Dubreuilh), lentiginos acral, al mucoaselor.

Tratamentul va fi adaptat formei melanomului si stadiului sau evolutiv.
 • excizia tumorii: marginile de excizie vor fi adaptate grosimii tumorii – 0,5 cm pentru melanomul in situ, 1 cm pentru Breslow <2mm si 2 cm pentru Breslow >2 mm;
 •  
 • identificarea si excizia ganglionului santinela (cel mai apropiat ganglion fata de melanom identificat prin metoda radioizotopica), urmata de excizia ganglionilor regionali in cazul pozitivitatii ganglionului santinela.
 •  
 • Tratamente adjuvante (interferon), chimioterapie (Dacarbazina) vor fi asociate in functie de stadiu si de factorii prognostici.

Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!