13 Jun. 2018

Cele mai frecvente afectiuni ale pielii pe timp de vara

Vara este sezonul in care ne petrecem cel mai mult timp afara din casa, sub cerul liber, in excursii sau drumetii. In acest sezon insa, caldura excesiva si razele ultraviolete sunt factori de risc pentru pielea noastra, acestia avand capacitatea de a determina aparitia mai multor afectiuni cutanate neplacute.

Arsurile Solare

Cand razele ultraviolete afecteaza tesutul cutanat, pielea se inroseste  si  dezvolta o sensibilitate crescuta.

Solutie: pentru ameliorarea simptomelor sunt recomandate compresele reci, analgezicele, cremele sau lotiunile intens hidratante – totusi pentru arsurile solare intense va recomandam sa efectuati un consult de specialitate; la nivel de preventie, va sfatuim sa nu uitati cand mergeti la plaja lotiunile solare cu factor de protectie SPF ridicat pe care sa le utilizati inainte de expunerea la razele solare.

Alergia la soare

Se manifesta prin aparitia de mici pete rosiatice pe piele pe zonele fotoexpuse.Ai grija sa porti pantaloni lungi si bluze care sa iti acopere mainile, confectionate din materiale vaporoase. Poarta o sapca sau o palarie si expune-te cu prudenta, progresiv. Aplica o crema cu protectie solara cu SPF 50+ inainte cu 30 de minute de a iesi din casa.

Miliaria

Cauzata de caldura este si eruptia cutanata numita miliaria.Aceasta afectiune este foarte frecventa pe timp de vara si se manifesta prin aparitia unor umflaturi mici si rosii, insotite de senzatia de disconfort si mancarimi. Aceasta eruptie la nivelul pielii apare drept consecinta a blocarii glandelor sudoripare.

Foliculita

Obisnuiesti sa porti haine stramte? Daca raspunsul este da, atunci esti predispus la a dezvolta foliculita. Este deosebit de usor sa ne alegem cu aceasta infectie bacteriana in lunile de vara, bacteriile dezvoltandu-se in conditii de intuneric, caldura si umiditate. Foliculita tinde sa se prezinte sub forma unor umflaturi rosii sau pustule si apare de obicei pe umeri, coapse si fese. Tratamentul consta in solutii pe baza de antibiotic.

Fitofotodermatoza

Cunoscuta in termeni populari ca dermatita de pajiste, reprezinta un tip particular de eruptie inflamatorie cutanata fototoxica cauzata de contactul pielii cu anumite plante ce contin substante fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare.

In ceea ce priveste tratamentul de maxima importanta sunt masurile generale ca evitarea expunerii la soare in perioada imediat urmatoare si protejarea leziunilor prin imbracaminte care sa le acopere. Ca tratament local compresele si dermatocorticoizii vor calma si reduce inflamatia.

Pitiriazis Versicolor

Este provocat de o ciuperca – Pytirosporum, ce se gaseste peste tot in mediul inconjurator, inclusiv la suprafata pielii. In mod normal, igiena zilnica va indeparta portiunile de piele moarta, ce contin aceasta ciuperca. Cu toate acestea, la temperaturi si umiditate mari (in timpul verii sau in regiunile tropicale)ciuperca mai sus amintita se poate dezvolta mai rapid. Pe masura ce ciuperca se inmulteste se produce un dezechilibru la nivelul pielii, se schimba culoarea normala a pielii si apar pete.

Solutie: pentru a scapa de aceasta afectiune, sunt indicate sampoanele (ce au in compozitie sulfura de seleniu), pastile si creme antifungice – recomandam consultul medical specializat, precum si respectarea cat mai precisa a prescriptiilor medicale.

Asadar, putem considera ca vara este sezonul in care pielea noastra poate fi afectata datorita expunerii la o serie de factori de risc (temperatura crescuta, umiditate, radiatii UV etc). Iar la fel ca in cazul oricaror afectiuni, preventia este cea mai buna solutie.