21 Mar. 2017

Greseli comune in tratarea acneei

Acneea reprezinta o afectiune a glandelor sebacee, ce apare in situatia in care porii se inflameaza sub actiunea excesului de sebum si a unor impuritati. Aceasta debuteaza la varste diverse, cu precadere in perioada adolescentei si variaza in ceea ce priveste zonele afectate, forma clinica sau raspunsul la terapie. Tratamentul difera in functie de acesti factori, iar evaluarea terapeutica se realizeaza constant, pentru a se monitoriza rezultatele. Astfel, forma de tratament se va schimba daca rezultatele nu sunt cele asteptate. In acest context, va prezentam o serie de greseli pe care cele mai multe persoane le realizeaza atunci cand se confrunta cu aceasta afectiune.

Atingerea zonelor afectate

Persoanele cu acnee prezinta de obicei iritatie cutanata si au tendinta de a atinge aceste regiuni. Acest lucru are drept rezultat raspandirea bacteriilor si implicit, agravarea acneei. Un alt obicei nesanatos il reprezinta stoarcerea cosurilor, intrucat infectia este diseminata  in profunzimea folicului pilos. Acneea se va agrava, se va incetini procesul de vindecare si de asemenea, pot aparea diverse cicatrici sau pete.
Curatarea pielii in exces

Suntem tentati sa credem ca acneea apare din lipsa igienei. In realitate, cauzele pot interveni din interior, motiv pentru care nu este corect ca persoana afectata sa spele pielea excesiv sau sa o frece abuziv. In acest mod acneea se va intensifica, iar bariera de protectie a pielii va fi afectata. Recomandam utilizarea unei lotiuni pentru curatare cu pH echilibrat, neiritanta, menita sa reduca inflamatiile.

Lipsa hidratarii pielii

Toate tipurile de ten necesita hidratare, in special cele cu acnee, intrucat tratamentele acneice afecteaza gradul de hidratare. Desigur, in aceasta situatie recomandam utilizarea unor preparate sau creme lipsite de ulei, pentru ca porii sa nu se acopere. In situatii de deshidratare, tenul va corecta problema in mod natural prin producere de sebum in exces. Astfel, tenul va deveni si mai gras, situatie nefavorabila in conditiile in care deja va confruntati cu probleme acneice tocmai din pricina excesului de sebum.

Intreruperea tratamentului

O parte din pacienti sunt tentati sa intrerupa tratamentul o data cu aparitia primelor rezultate. Ideal ar fi ca acestia sa astepte pana la vindecare completa. Nu recomandam ca medicatia sa se intrerupa brusc, ci doar treptat. Spre exemplu, daca o utilizati de 2 ori pe zi, o puteti reduce la o singura utilizare zilnica, apoi una la doua zile, pana ajungeti la folosirea saptamanala si intreruperea definitiva a tratamentului. Se intampla ca dupa cateva saptamani acneea sa revina, de aceea nu recomandam o intrerupere brusca a terapiei.

Tratarea afectiunii doar in exterior

Acneea poate avea cauze precum o alimentatie cu continut ridicat de grasimi, stresul, consumul de bauturi acidulate si pline de coloranti etc. De aceea, este important ca pacientii sa adopte o dieta bogata in fructe si legume si sa consume o cantitate optima de apa, pentru a se hidrata. De asemenea, reducerea stresului este esentiala.