How young is too young?

Una dintre cele mai populare proceduri in clinicile de medicina estetica o reprezinta injectarea de Botox pentru ca este o procedura usoara, minim invaziva, rapida si fara efecte adverse sau cu efecte adverse minime.  Se foloseste pentru estomparea ridurilor de expresie din etajul superior al fetei: ridurile de incruntare dintre sprancene, ridurile de mirare de pe frunte si cele de la coltul ochilor (“laba gastii”). Intrebarea pe care si-o pun tot mai multe persoane este: 

Care este varsta potrivita pentru a incepe injecarile cu Botox? 
De la aparitia primelor riduri? 
Nu este prea devreme pentru astfel de tratamente?
 

Conform Societatii Americane de Chirurgie Estetica peste jumatate de milion de femei din SUA cu varsta intre 19 si 34 ani au apelat in ultimul an la un tratament cu Botox si numarul acestora este in continua crestere.

In ultimii ani tot mai multe persoane apeleaza la botoxul preventiv sau “baby Botox” - ce inseamna acesta? Practic injectiile cu Botox sunt efectuate cu doze mici la o varsta tanara pentru ridurile de expresie cu scopul de a preveni adancirea acestora. Majoritatea medicilor esteticieni sunt de acord ca tratamentele cu Botox trebuie individualizate de la caz la caz, dar la anumite persoane cu factori de risc cum ar fi o predispozitie genetica, expunere prelungita la soare sau persoane foarte expresive aceste injectari trebuie incepute la o varsta mai tanara de la sesizarea adancirii primelor riduri de expresie;  aceste injectari au un efect benefic atat pentru ameliorarea ridurilor, cat si pentru prevenirea agravarii acestora in timp pentru ca blocarea musculaturii duce la o limitare a  miscarilor responsabile de intretinerea si agravarea ridurilor.

Nu exista o varsta standard de la care sa se recomande injectarile cu Botox; fondul genetic este foarte important in aparitia ridurilor: unele persoane dezvolta riduri mai repede decat altele;  alti factori implicati sunt: expunerea la soare, fumatul si rutina zilnica de ingrijire si hidratare a pielii. Stim cu totii ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, de aceea tratarea ridurilor fine de la apariția lor impiedica progresia lor spre acele riduri adanci, care sunt prezente si in statica, nu doar in dinamica si care sunt mult mai greu de corectat ( de regula prin tratamente combinate Botox, acid hialuronic, laser sau peeling chimic).

In concluzie daca esti o persoana tanara cu o mimica hiperactiva si cu o predispozitie genetica spre a dezvolta riduri de expresie consulta medicul estetician care iti va analiza tenul, iti va da mai multe detalii si va stabili daca injectarea de toxina botulinica poate sa te ajute in lupta impotriva imbatranirii.