23 Feb. 2018

Tratamentul la rece – crioterapia

Crioterapia este o metoda terapeutica frecvent utilizata in dermatologie pentru tratarea diverselor leziuni benigne si maligne. Mecanismul distrugerii in crioterapie il constituie necroza, care rezulta in urma congelarii celulelor, prin acest tip de tratament practic distrugandu-se tesutul  ca urmare a socului termic cauzat de temperatura excesiv de scazuta a azotului lichid aplicat.

In principiu, prin crioterapie se pot trata o multime de leziuni cutanate, ca de exemplu veruci(negi), papiloame, clavusuri (bataturi), keratoze actinice, keratoze seboreice, angioame, carcinoame bazocelulare superficiale.

Crioterapia este o metoda rapida de tratament si usor de aplicat, ce nu necesita anestezie si care se poate efectua si la copii, avand rezultate rapide si cu perioada relativ scurta de recuperare. In plus, caracterul practic al crioterapiei si usurinta de manevrare in cadrul metodei aduc riscuri minime la cicatrizare, un timp de vindecare mic, iar disconfortul este minim (intepatura pana la usoara durere). In urma aplicarii azotului lichid apare de regula o vezicula (o bula) cu lichid, uneori hemoragic care se va desprinde spontan de ţesutul sanatos in aproximativ 1 saptamana, perioada de vindecare fiind de regula nedureroasa.

In cabinet dermatologic Cluj Dermavision, crioterapia se realizeaza cu azot lichid la -196 grade Celsius, obtinandu-se o distrugere controlata a tesutului nedorit. Disconfortul pacientului este minim, iar rezultatele sunt vizibile dupa prima sedinta. Pot fi necesare mai multe sedinte, la un interval de 10-14 zile, in funcţie de dimensiunile sau vechimea leziunilor si de patologia existenta.