26 Mar. 2020

Intrebari si raspunsuri despre COVID-19 (noul coronavirus)

Coronavirus face parte dintr-o familie de virusuri care provoaca infectii grave la om si animale. In trecut, 7 tipuri de coronavirusuri s-au manifestat la om. Acestea s-au transmis si evoluat rapid, ducand la aparitia unor focare (exemplu MERS-CoV si SARS).

COVID-19, virusul cu care ne luptam in prezent, reprezinta o tulpina de coronavirus, neindentificata anterior. Prin urmare, nu se cunosc caractersticile lui, modalitatea de transmitere si mai ales, cum poate fi tratat. De aceea, COVID-19 a devenit un motiv de ingrijorare pentru sanatatea publica.

In urma cercetatorilor, expertii ECDC au descoperit ca COVID-19 are cateva similitudini cu SARS (din 2003). Virusul poate provoca simptomele unei infectii respiratorii grave sau poate fi asimptomatic. Covid-19 devine exprem de agresiv la persoanele cu afectiuni preexistente (diabet, boli respiratorii, hipertensiune arteriala, afectiuni cardiovasculare) si in special la persoanele varstnice.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunta ca spectru clinic al noului coronavirus nu este pe deplin cunoscut, insa autoritatile sustin ca bolnavii prezinta urmatoarele simptome:

  • Febra peste 38 de grade Celsius
  • Tuse seaca
  • Respiratie dificila

Care este durata de incubatie?

Perioada de incubatie a virusului (adica din momentul in care a ajuns in organism si pana la aparitia simptomelor) este cuprinsa intre 2 si pana la 14 zile.

Cat supravietuieste virusul pe suprafete?

S-a demonstrat ca noul virus poate supravietui pe suprafete timp de cateva zile (in locurile cu temperaturi ambientale). Deocamdata nu exista studii care sa ne arate ca virusul poate fi distrus la o anumita temperatura (ridicata/scazuta).

Cum pot sa iau COVID-19?

Este important de stiut ca noul virus se poate lua doar prin contactul mainilor contaminate cu gura, nasul sau ochii. De aceea, cea mai frecventa recomandare este dezinfectarea mainilor cat mai des posibil si evitarea contactului cu fata.

Antibioticele pot combate virusul?

Nu, antibioticele nu au niciun fel de actiune impotriva virusului COVID-19. Ele pot fi folosite pentru persoanele cu alte afectiuni, insa nu ca tratament pentru noul coronavirus. De aceea, nu este recomandat sa luati medicamente fara prescriptia medicului, in aceasta perioada.

Vaccinul antigripal ne protejeaza de Covid-19?

Raspunsul este nu. Gripa si Covid-19 sunt doua virusuri diferite, asadar vaccinul antigripal nu poate proteja organismul de noul virus. Acest lucru este valabil si pentru vaccinul impotriva pneumoniei.
 

Echipa Dermavision este alaturi de dumneavoastra in aceasta perioada dificila si va sta la dispozitie online pentru a va raspunde la intrebari. Va recomandam sa respectati toate indicatiile autoritatilor si sa ramaneti la domiciliu.