18 Mar. 2021

Tot ce trebuie sa stii despre alergii



Ce sunt alergiile?

Alergiile se produc cand sistemul imunitar al unui organism reactioneaza exagerat atunci cand este expus la o anumita substanta straina. Astfel, el declanseaza un raspuns imun si trimite in corp substante chimice cu scopul de a o distruge. In realitate, substantele straine sunt inofensive, ele  poarta numele de alergeni si ajung in organism prin inhalare, ingerare sau prin contacul cu pielea.
 



Care sunt simptomele alergiilor?

  • Simptome la nivelul membranelor mucoase ale tractului respirator – stranut, nas infundat, mancarimi ale nasului, dificultati de respiratie
     
  • Simptome la nivelul pielii – eruptii cutanate (urticarii), mancarime, iritatii
     
  • Simptome la nivelul ochilor – umflarea, inrosirea sau lacrimarea ochilor
     
  • Simptome la nivelul tractului gastro-intestinal – crampe stomacale, vărsături, diaree.

Tipuri de alergii:

  • Alergii alimentare –  sunt reactii ale sistemului imunitar care apar imediat dupa consumul unui aliment. Aceste alergii nu sunt echivalente cu intoleranta la un aliment sau intoxicatia. Exista numeroase alimente care pot declansa o alergie, dintre care cele mai intalnite sunt: lapte, oua, alune, nuci, soia, grau, peste, fructe de mare.
     
  • Alergii medicamentoase -  reprezinta reactii anormale ale sistemului imunitar impotriva unui medicament pe care il considera agent patogen. Alergiile medicamentoase nu sunt echivalente cu efectele adverse ale medicamentelor sau cu reactiile adverse non alergice.
     
  • Alergii la praf – acarienii si compozitia prafului din diverse medii pot determina organismul sa elibereze histamine, provocand astfel inflamatii si supraproductie de mucus.
     
  • ”Febra fanului ” – este o inflamație acuta sau cronica a mucoasei nazale, de origine alergica, sezoniera, declansata de polenul pantelor si arborilor.
     
  • Alergia la veninul insectelor  -  albinele si viespile sunt cele mai obisnuite insecte ale caror muscaturi provoaca reactii alergice. De asemenea, din cauza veninului acestor insecte se poate declansa o reactie alergica severa, numita socul anafilactic.
     
  • Dermatita de contact – reprezinta o inflamatie a pielii aparuta in urma contactului cu diferiti alergeni.
     
  • Dermatita atopica – este o afectiune cutanata inflamatorie, care creeaza o senzatie intensa de mancarime si este cauzata de mai multi factori: alimentatie, aeroalergeni, factori de contact ( parfumuri, sapunuri, detergenti, etc),  imbracaminte stramta si abraziva din lana sau materiale sintetice, ori stresul emotional.
     
  • Conjunctivita alergica –  conjunctivita este una dintre cele mai intalnite afectiuni oculare si reprezinta inflamarea membranei fine si transparente in urma contactului cu diferiti alergeni.
     
  • Astm – boala cronica inflamatorie care afecteaza bronhiile si ale carei simptome sunt declansate de diferiti alergeni, infectii respiratorii sau vreme rece.

Prevenire si testare

Cea mai buna metoda de a preveni reactia alergica este identificarea si evitarea alergenului care cauzeaza alergia. De asemenea, pentru a stabili un diagnostic corect, este important ca in discutia cu medicul sa fie furnizate informatii despre istoricul personal si al familiei, obiceiuri, momentul in care se declanseaza sau se accentueaza reactia alergica, etc. Pe langa toate acestea,  se adauga si efectuarea unor teste alergologice care pot sa identifice sau sa confirme sensibilitatea alergica la una sau mai multe substante.
 

La Clinica Dermavision se realizeaza 2 tipuri de testari alergologice:

  • Testari alergologice Prick  - reprezinta o metoda de diagnostic a reactiilor alergice imediate care se efectueaza la nivelul fetei anterioara a antebratului, unde sunt aplicate solutii de extract alergenic standardizat, printr-o usoara intepatura a pielii, fara a provoca sangerare. Antebratul este impartit in mai multe zone care sunt marcate pentru a indentifica alergenul testat pe zona respectiva. Solutiile sunt lasate pe piele timp de 20 de minute dupa care se apreciaza eritemul si edenul care apar pe piele.





     
  • Testari alergologice Patch –  este o alta metoda de a evalua daca o anumita substanta determina iritarea de tip alergic a pielii si consta in aplicarea pe piele, la nivelul spatelui, a unor mici dispozitive adezive, asemanatoare plasturilor, care contin substante care pot declansa reactii de tip alergic. Citirea rezultatelor se realizeaza dupa 48 de ore. La Clinica Dermavision testarile PATCH se efectueaza in baterie standard europeana, cu 28 de grupari de alergeni.