Servicii / Chirurgie Plastica / Chirurgia plastica a mainii
Chirurgia plastica a mainii

Chirurgia plastica a mainii

Chirurgii plasticieni sunt cei care se ocupa de acest domeniu, în care sunt îmbinate tehnici din chirurgia generala cu cele din microchirurgie, chirurgie vasculara si ortopedica. Interventiile specifice acestui domeniu pot trata mâna, încheietura mâinii si nervii periferici. Functionalitatea membrelor superioare este extrem de importanta pentru fiecare dintre noi, de aceea, necesita cunostinte practice temeinice, acuratete si o gândire clinica.

În chirurgia mâinii se folosesc mai multe tipuri de anestezie: locala, regionala sau generala, în functie de natura si durata interventiei. Dupa evaluarea starii de sanatate a pacientului si pre-ferintele acestuia, chirurgul va opta pentru cea mai potrivita metoda de anesteziere. În urma interventiei, este posibila tumefierea si anchilozarea zonei operate (datorate imobilizarii), dar si aparitia echimozelor. Durerile pot fi estompate cu ajutorul analgezicilor. Desi mai rar întâlnite, postoperator pot aparea sângerari, tulburari de sensibilitate sau cicatrizarea nefavorabila a zonei. Dupa operatie si daca va fi necesar, mâna pacientului va fi fixata pe o atela. La inter-valul indicat de chirurg, acesta va începe sa faca exercitii de kinetoterapie, pentru a restabili functiile mâinii. Este foarte important ca indicatiile medicului sa fie respectate cu strictete, în caz contrar exista riscul reaccidentarii.

La nivelul mâinii, cele mai frecvente afectiuni sunt:

Sindromul de canal carpian

Este o afectiune provocata de presiunea exercitata asupra nervului median la nivelul închei-eturii mâinii, denumita în limbajul medical canal carpian. De regula, pacientii afectati acuza senzatia de amortire, furnicaturi sau chiar o durere a degetelor în timpul noptii sau dimineata când se trezesc. Atunci când simptomele sunt acute, este necesara decomprimarea (reducerea presiunii) nervului, iar acest lucru se poate realiza prin sectionarea ligamentului care formeaza tavanul tunelului carpian pe partea palmara a mâinii. Postoperatoriu, de la pacient la pacient, amorteala sau furnicaturile pot disparea rapid sau mai lent.

Sindromul de tunel cubital

Este o efectiune provocata de presiunea exercitata asupra nervului ulnar la nivelul cotului, care, de obicei, cauzeaza durere, furnicaturi sau chiar pierderea sensibilitatii. Pentru ameliorarea simptomelor, se impune, într-o prima faza, evitarea actiunilor care genereaza presiune asupra nervilor, iar în cazul în care tratamentul conservator nu da rezultate, medicul va va recomanda o interventie chirurgicala. Procedura implica eliberarea nervului, plasarea sa în partea anterio-ara a cotului si, uneori, înlaturarea unei portiuni osoase a cotului.

Boala Dupuytren

Se manifesta prin îngrosarea anormala a aponevrozei palmare superficiale, aflate imediat sub piele, proces care are loc la nivelul palmei, dar se poate prelungi spre degete. Aparitia în palma a nodulilor si a depresiunilor limiteaza miscarile degetelor, îndoindu-le într-o pozitie anormala, de aceea, în situatiile în care aceasta maladie este în stadiu avansat, este nevoie de o inter-ventie chirurgicala. În functie de gravitatea afectiunii si de vârsta pacientului, chirurgul va alege procedura potrivita, pentru a reduce deformarea mâinii si a îmbunatati functionalitatea acesteia.

Chirurgia tendoanelor

Traumatismele la nivelul membrelor superioare pot afecta tendoanele, care asigura miscarile de îndoire (flexie) sau întindere a degetelor (extensie) si a încheieturii mâinii. Dupa un astfel de traumatism, pacientii întâmpina de cele mai multe ori dificultati în îndreptarea articulatiilor. În cazul leziunilor totale, functionalitatea tendoanelor si a degetelor este grav afectata, de aceea, pentru restabilirea acestora, se impune un tratament chirurgical.

Fracturile mâinii

Pe lânga durerile pe care le provoaca, afecteaza deseori miscarile si pot produce chiar de-formari vizibile. Anumite tipuri de fracturi necesita o interventie chirurgicala; de exemplu, atunci când este afectata articulatia sau când fractura nu este stabila dupa reducerea ei pe cale ortopedica. În aceste cazuri, pentru stabilizarea osoasa, se apeleaza la chirurgia mâinii.

Chirurgia formatiunilor tumorale

La nivelul mâinii sau a pumnului pot aparea diverse excrescente, care, în termeni medicali, sunt denumite tumori. Majoritatea tumorilor localizate în aceste zone nu sunt, însa, maligne sau canceroase, dar ele trebuie înlaturate chirurgical, pentru a elimina simptomele date de compresiunea tesuturilor nobile (nervi, vase, tendoane), precum si pentru a preîntâmpina even-tualele modificari tumorale ale unor stari precanceroase. Cele mai frecvente tumori localizate la mâna si încheietura sunt chistul sinovial, tumora cu celule gigante a tecii tendonului si chistul epidermic de incluzie. Pe lânga acestea, la nivelul mâinii, mai pot aparea si alte formatiuni, mai rar întâlnite însa, cum ar fi: lipoamele (tumori de tesut gras), neurinoamele (tumori nervoase), tumorile tecilor nervoase si fibroamele.

Datorita faptului ca majoritatea tumorilor localizate la nivelul mâinii si a încheieturii sunt be-nigne, pacientii aleg sa nu se opereze, desi excizia chirurgicala a acestora este, de fapt, trata-mentul care împiedica regresia bolii. În timp, afectiunile de acest fel pot suporta modificari (cresterea în dimeniune a tumorii, depigmentarea pielii etc.) sau pot ataca si alte structuri local-izate în vecinatate, fapt ce poate provoca, de exemplu, dureri si amorteala membrelor. Astfel de situatii duc, în cele din urma, tot la un tratament chirurgical. Chiar daca biopsia tesuturilor a infirmat posibilitatea unui cancer, este recomandat ca pacientul sa tina cont de riscurile la care se expune neextirpând formatiunile tumorale, care îi pot afecta peste ani functionalitatea membrelor.


Descopera promotiile noastre!

Fii la curent cu ofertele noastre!