11 Jul. 2019

Cat de periculoase sunt alunitele?

Alunitele sunt denumite medical nevi si sunt sunt formatiuni pigmentate, de culoare maro sau negre. Aparitia nevilor este determinata genetic si se dezvolta concomitent cu intregul nostru corp. In general, alunitele proeminente le cauzeaza neliniste pacientilor, insa dermatologii sustin ca majoritatea alunitelor nu prezinta riscuri si sunt stabile, dar cu toate acestea trebuie verificate constant. Deoarece alunitele active sunt greu de distins de celelalta alunite, se recomanda controlul periodic la dermatolog, cel putin o data pe an. Medicul dermatolog poate identifica semnele de risc cu ajutorul dermatoscopului si in acest fel ele pot fi tinute sub control.
 

Pentru a identifica primele semne de risc, medicii dermatologi au creat o formula de memorare a criteriilor de risc a nevilor numita ABCDE (asimetry, borders, colours, dimensions, evolution).
  • Asimetry = Asimetria (Se refera la impartirea imaginara a alunitelor in doua parti egale. Daca acest lucru nu este posibil, sfatul nostru este sa consulti un medic dermatolog.)
  • Borders = Marginile ( Marginile nevilor trebuie sa fie clare, daca acestea sunt neregulate, acest lucru este un semn de ingrijorare.)
  • Colours = Culorile (Un semn de risc il constituie o leziune cu mai multe culori, nuante.)
  • Dimensiunile pe care le ia alunita reprezinta de asemenea un criteriu de risc. Medicii dermatologi recomanda consulatia anuala daca dimensiunea alunitei este mai mare de 6 milimetri.
  • Evolutia nevilor este poate cel mai bun indicator de risc. Acest criteriu se refera la cresterea in dimensiune si schimbarea culorii alunitelor de-a lungul timpului, dar si aparitia unor eventuale mancarimi sau usturimi ale leziunii.

Aparitia si evolutia alunitelor nu poate fi impiedicata, insa este benefic sa ne protejam pielea de arsurile solare sau de radiatia ultravioleta artificiala. In acest fel, nu vom activa evolutia unei alunite care se poate tranforma intr-un melanom malign. Melanomul este un cancer potential agresiv care poate fi mortal, dar care identificat la timp poate fi tratat.

Dermatoscopia sau Miscroscopia cu epilumninescenta este o metoda de examinare a leziunilor pigmentare cutanate. Leziunile se examineaza cu ajutorul dermatoscopului si a unei solutii uleioase care se aplica pe locul examinat. Dupa evaluarea tuturor criteriilor de risc, se trag concluzii despre natura benigna sau maligna a leziunii examinate.

La clinica noastra, medicii specialisti utilizeaza dermatoscoape Heine Delta 20 atasate la camere Canon EOS 1000D, un aparat de ultima generatie care permite stocarea de informatii intr-o baza de date digitala – Photomax. In acest fel, in timp pot fi observate cu usurinta modificarile aparute la nivelul leziunii si stabilirea unui diagnostic corect.

Sfatul medicilor de la Clinica Dermavision este sa verificati in mod constant alunitele si atunci cand observati eventuale modificari la nivelul leziunilor sa consultati un medic dermatolog.