Injectari cu Botox

Ce este Botoxul?

Toxina botulinica de tip A, cunoscuta si sub denumirea comerciala de Botox este marca firmei Allergan, INC din Statele Unite si este o substanta derivata a bacteriei Clostridium Botulinum. Cand este injectata in muschi, toxina botulinica are un efect local, blocand temporar transmiterea inpulsurilor nervoase de la nervii faciali catre muschii din zona in care a fost injectata. Muschii faciali se relaxeaza, iar miscarile de expresie nu mai scot in evidenta ridurile. FDA (Food and Drug Administration, organism de control al medicamentelor pe piata americana) a aprobat utilizarea injectiilor cu botox in tratarea ridurilor faciale moderate si severe in aprilie 2002. Conform ASPS (Societatea Americana pentru Chirurgie Plastica si Estetica) peste 1,6 milioane de americani au apelat la aceasta procedura. Tratamentul nu a fost aprobat doar in SUA, ci si in alte 70 de tari din lume.

Ce zone se pot trata?

Botox se foloseste in general pentru etajul superior al fetei. Cele mai frecvente zone injectate sunt ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprancene, ridurile de la coltul ochiului (" laba gastii") .

Procedura de injectare

Medicul va injecta aceasta substanta direct in muschii din zonele afectate de riduri. Inainte de a face injectiile, acesta va stabili care sunt zonele ce pot fi injectate in functie de structura fetei si de mobilitatea muschilor faciali. Intreaga procedura dureaza in jur de 10 -15 minute. Sunt necesare de la 4 la 10 injectii in functie de zona tratata. Acul cu care se realizeaza injectiile este foarte fin si din aceasta cauza disconfortul este minim. Nu este necesara anestezia.

Dupa injectare

Recuperarea este imediata, va puteti relua imediat activitatea. Puteti chiar sa conduceti masina. Foarte rar, unii pacienti pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectarii, ce poate fi acoperit cu machiaj. Veti putea observa o ameliorare a ridurilor dupa 3 pana la 7 zile, iar efectul poate dura 4-6 luni. Rezultatele pot varia. Dupa o anumita perioada de timp, ridurile vor redeveni vizibile dupa ce efectele toxinei botulinice vor disparea.

Efecte secundare

Sunt putine efecte secundare la aceasta tehnica. Pot aparea reactii alergice, desi sunt rare. Posibile efecte secundare:

 • dureri de cap
 • simptome asematoare celor gripale
 • caderea pleoapei
 • greata
 • miscari usoare necontrolate ale ochiului
 • dureri faciale
 • inrosirea zonei injectate
Precautii si contraindicatii. Nu este recomandata folosirea Botoxului daca:
 • aveti o infectie in zona in care ar trebui injectat acesta
 • sunteti alergica la oricare dintre ingrediente
 • sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi
 • aveti afectiuni neurologice (ex. miastenia gravis). Botox pentru tanspiratie excesiva

Transpiratia excesiva ( hiperhidroza) poate fi o serioasa problema atat din punct de vedere social, cat si profesional, ducand la complexe si stres emotional. Injectata local in pielea cu probleme, toxina botulinica blocheaza fibrele nervoase ce stimuleaza glandele sudoripare, blocand producerea transpiratiei. Deoarece nu se injecteaza profund, nu sunt riscuri de a leza musculatura profunda. Procedura este similara celei descrise anterior . Efectul apare intre 3-7 zile de la injectare si dureaza intre 3-12 luni. Sunt necesare mai multe injectari pentru a mentine efectul in timp.

Injectii cu Botox  Injectari cu Botox