Peeling chimicĀ 

Peeling Chimic

Peelingul chimic (PC) este o metoda sigura si eficienta pentru reimprospatarea pielii si pentru indepartarea liniilor fine, a semnelor de imbatranire, a petelor cutanate, a acneei sau cicatricilor dupa acnee.

Peelingul chimic este una dintre cele mai populare proceduri cosmetice efectuate pentru rejuvenarea (intinerirea) pielii. Reprezinta aplicarea pe piele a unuia sau mai multor agenti chimici /enzimatici care produc o distructie controlata a pielii,determinand exfoliere. Tegumentul regenerat este de obicei mai neted si mai putin ridat decat cel vechi, rezultatul fiind deci un aspect intinerit, putandu-se ameliora si unele defecte cutanate. Prin acest procedeu se indeparteaza imperfectiunile cutanate ducand la o textura mult mai imbunatatita a pielii. Ca parte a procesului de vindecare se produc straturi noi de piele,mai sanatoasa.

In timpul procedurii, o solutie care are la baza o formula chimica se aplica pe piele, iar stratul superior cu imperfectiuni este inlaturat, lasand la suprafata pielea frumoasa.

Pregatirea pentru peeling

Pentru peelingul chimic este necesara o pregatire speciala, iar medicul specialist va discuta cu dumneavoastra despre aceasta. Cu doua saptamani inainte si dupa operatiune fumatul trebuie oprit, deoarece afecteaza vindecarea, trebuie evitate aspirina si alte medicamente care afecteaza coagularea sangelui. Pentru a pregati pielea pentru peelingul cu TCA se incepe cu aplicarea unei creme cu Retin-A cu 4-6 saptamani inainte.

Exista efecte secundare?

Efectele secundare variaza in functie de complexitatea procedurii, de la înrosiri usoare, si pana la efecte de ardere a pielii ca arsura cauzata de razele solare. Pacientii care apeleaza la peelingul de suprafata pot sa se reintoarca la lucru din ziua urmatoare, in timp ce aceia care apeleaza la peelingul mediu ar putea avea nevoie de o saptamana de recuperare.

De cate tratamente am nevoie?

De obicei, peelingurile de suprafata se repeta o data la 2-3 saptamani, fiind necesare 3-4 sedinte pentru rezultate vizibile si de durata. Care sunt Indicatiile Peelingului Chimic?

Este utilizat de obicei pentru tratarea ridurilor de la nivelul fetei si zonei perioculare. Trateaza leziunile pigmentare (melasma, petele cauzate de soare), unele forme de acnee, chiar si cicatricile postacneice si alte tipuri de cicatrici. Imbunatateste aspectul pielii, are efecte de lifting si fermitate. Ariile cutanate afectate de soare, keratozele precanceroase pot fi imbunatatite cu un PC. Peelingul chimic poate fi combinat cu tratamente laser, microdermabraziune, fillere pentru a obtine un rezultat cat mai bun, in functie de persoana.

Care sunt asteptarile dupa tratament?

In functie de tipul de PC apare o reactie similara cu arsura solara. PC superficial determina de obicei o roseata urmata de descuamare ce dureaza de la 3 pana la 7 zile. PC mediu sau PC profund pot determina edem, vezicule, cruste ce vor dura 7-14 zile. Unele PC necesita bandaje pe ariile tratate, ce vor fi indepartate dupa cateva zile. Este importanta evitarea expunerii la soare dupa un PC,deoarece pielea cea noua este mai fragila si susceptibila la complicatii. Este necesara efectuarea unei serii de mai multe PC-uri. Cu cat peelingul chimic este mai profund, cu atat rezultatele vor fi mai spectaculoase, dar si timpul de recuperare si procesul de vindecare va fi mai lung.

 • Substantele chimice folosite sunt:
 • alfa-hidroxiacizi (ex: acid glicolic)
 • beta-hidroxiacizi (ex:acid salicilic)
 • acid tricloracetic;
 • solutie Jessner, in diverse concentratii.
 • Contraindicatii PC:
 • sarcina si alaptare;
 • infectii active ale pielii(herpes,impetigo);
 • plagi deschise;
 • tratamente cu Isotretinoin in ultimele 6 luni;
 • boli autoimune;
 • pacient necooperant, asteptari nerealiste.