Boala varicoasă (varicele)

Varicele sunt dilatații ale venelor superficiale ale membrelor inferioare, vizibile sub piele. Netratate în timp se agravează provocând durere, senzația de greutate în picior, modificări de culoare a pielii iar în stadiul final apariția ulcerului.

Cauzele care duc apariția bolii varicoase sunt reprezentate de factori ce cresc presiunea în venele superficiale ale picioarelor: ortostatismul prelungit, factorii genetici, sexul (mai frecvent la femei), tipul constituțional (mai frecvent la longilini, cei cu hipotensiune arterială, laxitate articulară, hipotonie a peretelui venos), sarcina, obezitatea.

Simptome :

Varicele pot să nu determine simptome. Când apar simptomele acestea sunt:

- greutatea sau oboseala picioarelor;

- arsuri, crampe musculare, edemul (creșterea in dimensiune) picioarelor;

- edemul  picioarelor după statul prelungit in picioare;

- telangientectaziile şi venele reticulare (venule intradermice cu diametrul între 1 si 3 mm);

- dilatarea mai multor vene;

-  sângerare la nivelul unei vene varicoase;

- modificări de culoare a tegumentului, inflamația la nivelul tegumentului, ulcerul varicos.

 

 Complicațiile bolii varicoase:

      Insuficiența venoasă cronică cu modificări ce apar începând de la edem,    dermatite(modicări de culoare)  și ajungându-se la  tulburări trofice(ulcerul)

Accidente mecanice (rupturi):

  • externe: dilataţii varicoase mari se pot rupe cu apariţia hemoragiei
  • interne: în cazul eforturilor mari cu apariția durerilor violente în molet și sufuziuni sau echimoze.

Tromboflebitele superficiale: sunt complicații inflamatorii (datorate unui cheag de sânge în vena varicoasă cu inflamația peretului venos) cu apariția unui cordon dur, îngroșat, dureros și cu tegumente calde, roșii, edemațiate. Este indicat prezentarea la medic pentru instituirea unui tratament corect!

O complicaţie mai rară este tromboza venoasă profundă (TVP) ce produce o umflare bruscă şi accentuată a gambei.  Prezentarea la medic este  necesară de urgență deoarece este o complicaţie serioasă!

Boala varicoasă este o boală care pune probleme estetice, însă în timp poate determina complicaţii serioase. Varicele netratate se agravează o dată cu trecerea timpului de aceea este necesar prezentarea la un consult de chirurgie vasculară.

Metodele de tratament sunt multiple, însă pentru a obține rezultate optime pacienții trebuie să beneficieze de combinații ale metodelor: tratament conservator, tratament chirurgical, scleroterapia sau microscleroterapia.

 

Tratamentul bolii varicoase:

1. Tratamentul profilactic

- presupune prevenirea varicelor acolo unde există predispoziție

- constă în combaterea factorilor care cresc presiunea venoasă la nivelul membrelor inferioare: evitarea ortostatismului prelungit, combaterea tusei, constipației, obezității, evitarea anumitor sporturi (haltere) și recomandarea practicării anumitor sporturi (înotul, ciclismul, canotajul).

2. Tratamentul conservator

  • contenția elastică, pentru a combate refluxul și se poate realiza cu feși elastice sau ciorapi elastici;
  • drenajul postural (cu membrele ridicate) are valoare profilactică și curativă;
  • administrarea medicației venotrope.

3. Tratamentul chirurgical

Presupune crosectomia, safenectomie, flebectomii (extirparea pachetelor varicoase) și ligatura perforantelor. Prin metoda chirurgicală se îndepartează vena safenă internă sau externă (safenectomie), iar prin incizii mici se îndepartează diferite dilataţii venoase situate în diverse zone ale membrelor (flebectomii).

Tratamentul chirurgical necesită anestezie iar pacientul poate părăsi clinica în aceeaşi zi sau a doua zi postoperator.

4. Scleroterapia

  • presupune injectarea unei substanțe iritante în lumenul venelor varicoase care determină o tromboză a venei cu închiderea lumenului venos;
  • microscleroterapia care se adresează telangiectaziilor și venelor reticulare;
  • macroscleroterapia – scleroterapia varicelor mari.

Scleroterapia nu necesită anestezie, se poate realiza în cabinet.

5. Tratamentul ulcerelor venoase

Ulcerul venos reprezintă stadiul cel mai avansat al bolii varicoase. De aceea este necesar un tratament mai complex care presupune tratarea infecţiei locale, tratamentul chirurgical (stripping, flebectomii, ligatura perforantelor), iar în final acoperirea defectului cu grefă de piele (dacă defectele sunt mari).

Tratamentul în boala varicoasă trebuie individualizat pentru nevoile fiecărui  pacient şi este realizat de chirurgul vascular.