LASER LEZIUNI VASCULARE

In Clinica Dermavision avem 2 lasere cu specificitate vasculara pe care le utilizam in functie de patologie: V-Beam si Nd Yag - Gentle Max Pro Plus.

Tratament leziuni vasculare Cluj
Tratament leziuni vasculare

V-Beam Perfecta este laserul care trateaza eficient orice leziune vasculara a pielii. Este standardul mondial în tratamentul leziunilor vasculare, tratând cu succes petele rosii de piele, semnele din nastere (port-wine stain), rozaceea, cuperoza, vinișoarele dilatate, roșeața de la nivelul decolteului. Vergeturile roșii pot răspunde la tratamentul cu laser Vbeam Perfecta - cu cât se inițiază tratamentul mai repede, cu atât și eficiența lui este mai mare. Verucile pot fi tratate culaserul V-Beam prin închiderea vaselor care le hrănesc și se pot resorbi foarte repede, fără a fi nevoie de alte metode mai agresive. Se mai poate folosi si pentru tratamentul cearcanelor (coloratie violacee la nivelul pleoapei inferioare).

Perfecta detine o tehnologie avansata multi-puls, mai multe aplicatoare cu spoturi de marimi diferite si dispozitivul de racire patentat (Dynamic Cooling Device) care diminueaza durerea in timpul procedurii si micsoreaza timpul de recuperare al pacientului.

Platforma laser GentleMax Pro Plus oferă cel mai eficient tratament împotriva leziunilor vasculare individuale situate la nivelul feței (telangiectazii - aripi nazale) sau membrelor (venectazii). Integrează puterea laserelor Alexandrite (cu lungimea de undă de 755 nanometri) și Nd:YAG (cu lungimea de undă de 1064 nanometri).

Lungimea de undă de 1064 nm este cea mai bine adaptată pentru tratamentul leziunilor vasculare (hemangioame, telangiectazii sau „lacuri” vasculare) datorită absorbției crescute de către hemoglobină a acestei lungimi de undă.

Cum funcționează tratamentul pentru leziuni vasculare cu GentleMax Pro Plus?

Laserul determină coagularea sângelui și iritația peretilor vaselor sanguine mici prin căldură intensă degajată care determină închiderea acestora. În timpul tratamentului este utilizată o lungime de undă prestabilită pentru a ținti și distruge capilarele și vasele sangvine cutanate nedorite, lăsând intacte țesuturile normale din jur.

Hemoglobina conținută de celulele roșii din sânge absoarbe energia luminoasă, iar căldura eliberată local determină distrugerea pereților vaselor și coagularea sângelui, strict în regiunile tratate.

Sunt necesare 1 sau mai multe tratamente în funcție de calibrul vaselor și profunzimea lor față de nivelul tegumentului.

Etapele procedurii de tratament pentru leziuni vasculare
  • Zona supusă procedurii va fi curățată și dezinfectată.
  • Se setează intensitatea care va fi utilizată în timpul tratamentului. La prima ședință se setează o intensitate mai redusă, urmând ca aceasta să crească pe măsura ședințelor.
  • Medicul va utiliza aplicatorul pe toată zona afectată, iar în timpul tratamentului, atât terapeutul, cât și pacientul vor purta ochelari de protecție.

În timpul procedurii este utilizat sistemul patentat Dynamic Cooling Device (DCD) care pregătește pielea pentru tratament pulverizând o peliculă fină de criogen pe stratul superior al pielii cu câteva milisecunde înainte de pulsul cu laser, ceea ce face procedura foarte confortabilă pentru pacienți.

 
Tratament leziuni vasculare
Tratament leziuni vasculare
 
Ce se intampla dupa tratament?

Imediat după tratament, pe zona tratată poate apărea un eritem sau edem minim, care poate dura de la câteva ore, la 2-3 zile. Vasele mici dispar imediat, cele mai mari (sub 2mm) își schimbă culoarea în albastru sau maro, culoare care poate să persiste pana la 1-2 luni.

Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul. Riscul de apariție al unor tulburări de pigmentare ale pielii după acest tratament este minim.

Procedura se poate repeta la 1-2 luni pentru vasele care nu au dispărut de la primul tratament.

Contraindicatii:
  • sarcina/alaptarea
  • boli fotosensibilizante (ex:lupus eritematos)
  • tatuaje sau afectiuni ale tegumentului care urmeaza a fi tratat
  • consumul recent de medicamente fotosensibilizante (ex.Roaccutane, Tetraciclina, Doxiciclina)
  • expunerea recenta la ultraviolete (soare, solar)
  • tratamente recente de exfoliere a tegumentului care urmeaza a fi tratat ( utilizare retinoizilor topici, ex. Retin -A, peelinguri chimice)
  • vitiligo
  • afectiuni oncologice active