Tratament leziuni vasculare cu ND-YAG (Gentle Max Pro Plus)

Tratament leziuni vasculare Cluj

Platforma laser GentleMax Pro Plus oferă cel mai eficient tratament împotriva leziunilor vasculare individuale situate la nivelul feței (telangiectazii - aripi nazale) sau membrelor  inferioare (venectazii). Integrează puterea laserelor Alexandrite (cu lungimea de undă de 755 nanometri) și Nd:YAG (cu lungimea de undă de 1064 nanometri).

Lungimea de undă de 1064 nm este cea mai bine adaptată pentru tratamentul leziunilor vasculare (hemangioame, telangiectazii sau „lacuri” vasculare) datorită absorbției crescute de către hemoglobină a acestei lungimi de undă.
 

Cum functioneaza laserul NdYAg?

Laserul determină coagularea sângelui și iritația peretelui vaselor sanguine mici prin căldură intensă degajată care determină închiderea acestora. În timpul tratamentului este utilizată o lungime de undă prestabilită pentru a ținti și distruge capilarele și vasele sangvine cutanate nedorite, lăsând intacte țesuturile normale din jur.

Hemoglobina conținută de celulele roșii din sânge absoarbe energia luminoasă, iar căldura eliberată local determină distrugerea pereților vaselor și coagularea sângelui, strict în regiunile tratate.

Sunt necesare 1 sau mai multe tratamente în funcție de calibrul vaselor și profunzimea lor față de nivelul tegumentului.

 

Etapele procedurii de tratament:

 • Zona supusă procedurii va fi curățată și dezinfectată
 • Se setează intensitatea care va fi utilizată în timpul tratamentului. La prima ședință se setează o intensitate mai redusă, urmând ca aceasta să crească pe măsura ședințelor.
 • Medicul va utiliza aplicatorul pe toată zona afectată, iar în timpul tratamentului, atât terapeutul, cât și pacientul vor purta ochelari de protecție

În timpul procedurii este utilizat sistemul patentat Dynamic Cooling Device (DCD) care pregătește pielea pentru tratament pulverizând o peliculă fină de criogen pe stratul superior al pielii cu câteva milisecunde înainte de pulsul cu laser, ceea ce face procedura foarte confortabilă pentru pacienți.

Tratament leziuni vasculare cu ND-YAG (Gentle Max Pro Plus)

 

Contraindicatii laser NdYag:

 • sarcina si alaptarea
 • expunerea recenta la solar/soare (este nevoie de o perioada de 3-4 saptamani fara expunere);
 • medicamente fotosensibilizante (Roaccutane, Tetraciclina, Doxiciclina), anticoagulante
 • terapii pentru cancer - dupa minimum 6 luni de la terminarea tratamentului;
 • terapii locale cu substante exfoliante, fotosensibilizante (derivati de vitamina A, AHA/BHA- se intrerup cu 3-5 zileinainte de tratament);
 • boli fotosensibilizante (ex. lupus eritematos);
 • epilepsie;
 • leziuni la nivelul pielii care urmeaza sa fie tratate - vitiligo, psoriazis;
 • cicatrizarea cheloida;
 • infectie activa in zona tratata;
 • implant permanent in zona tratata;
 • acnee inflamatorie cu leziuni papulopustuloase;
 • infectii virale, bacteriene in zona tratata (ex. herpes simplex cutanat  – se administreaza profilaxie antivirala).

 

Ce se intampla imediat post tratament?

Imediat după tratament, pe zona tratată poate apărea un eritem sau edem minim, care poate dura de la câteva ore, la 2-3 zile. Vasele mici dispar imediat, cele mai mari (sub 2mm) își schimbă culoarea în albastru sau maro, culoare care poate să persiste pana la 1-2 luni.

Edemul apare mai frecvent când se tratează zone din jurul ochilor. Este indicat să se doarmă cu capul ridicat pentru a evita edemul.

Procedura se poate repeta la 1-2 luni pentru vasele care nu au dispărut de la primul tratament.
 

Recomandări după tratament:

 Se aplica o crema cicatrizanta, hidratanta pentru calmarea zonei tratate pentru câteva zile; uneori vi se poate recomanda o crema pe baza de cortizon pentru a combate inflamația ex Elocom, Fucicort.

Sunt interzise dusurile fierbinți, sauna, băile cu aburi timp de 2-3 săptămâni după tratament. Este recomandata purtarea ciorapilor elastici de compresie pe perioada tratamentului laser pentru venectaziile membrelor inferioare. Este interzisă expunerea la soare/solar 4-6 săptămâni după tratament.

 laser NdYag: