20 Apr. 2017

Ce se intampla cu pielea noastra iarna?

Pielea este invelisul corpului, interfata dintre mediul extern si cel intern. Ea ne protejeaza impotriva unor factori, precum: infectiile, traumatismele, temperaturile extreme. Intrucat iarna pielea este expusa la frig, sufera diverse transformari, nu foarte placute. Cu totii am experimentat situatii in care pielea uscata si crapata ne-a dat batai de cap. Orice solutie necesita definirea unei probleme, motiv pentru care consideram ca este necesar sa va explicam ce se intampla cu pielea dumneavoastra in sezonul temperaturilor extrem de reci.

Multumita mecanismelor complexe de termoreglare (anexele pielii, terminatiile nervoase, circulatia sangvina, mediatori chimici) avem capacitatea de a suporta temperaturi extreme. Atunci cand organismul este supus unor temperaturi extrem de scazute, circulatia se directioneaza spre organele vitale, pentru a le proteja de inghet. Drept urmare, zonele cu circulatie terminala si vase sangvine de mic calibru vor fi private de sange oxigenat. In aceste zone pot aparea degeraturi, motiv pentru care ele trebuie protejate corespunzator: degetele, urechile, nasul. In momentul in care organismul revine la temperaturi calde, pielea isi revine. Vasele de sange se relaxeaza, iar pielea este hranita cu oxigen. Din pricina diferentelor de temperatura, apar repercusiuni, in functie de cat de mult ati fost expus la frig. Astfel, pielea se usuca, crapa, apar mancarimi, inflamatii sau chiar eczeme.

Desigur, chiar daca temperaturile reci nu sunt chiar extreme pentru corp, nu ezitati sa va imbracati si sa va ingrijiti corespunzator. Hidratati-va pielea atat cu o crema hidratanta de calitate, ce are capacitatea de a va proteja impotriva elementelor ce va pot irita pielea. Este necesar ca hidratarea sa se produca si din interior, motiv pentru care va recomandam consumul de apa si fructe. In alimentatia zilnica pot fi incluse ceaiurile cu lamaie. Unghiile nu trebuie neglijate. Din pricina unei hidratari deficiente, acestea pot crapa. Stratul de keratina se umfla atunci cand unghiile se introduc in apa, dupa care se strange atunci cand acestea se usuca. Acest proces determina slabirea legaturilor ce unesc matricea din care sunt alcatuite unghiile. Puteti utiliza ulei de masline sau ulei special de bebelusi pentru a le hidrata. De asemenea, atat pielea corpului, cat si cea a fetei trebuie exfoliata, pentru a se indeparta celulele moarte.