26 Feb. 2019

Mamoplastia de augmentare

Este binecunoscut faptul ca imaginea asupra propriului corp ne influenteaza starea de bine si increderea in sine. De aceea, numarul femeilor care recurg la interventii chirurgicale pentru a-si armoniza aspectul corpului este in crestere. Cea mai intalnita interventie este cea de marire a sanilor, numita mamoplastia de augmentare, care consta in introducerea de proteze preformate si are ca rezultat cresterea in volum a sanilor si un aspect estetic placut si echilibrat al corpului.

 In general, cauzele pentru care femeile decid sa-si opereze sanii sunt nemultumirea fata de marime sau modificarea volumului sanilor din diferite motive, precum nasterea, scaderea in greutate sau imbatranirea. Inainte de a face acest pas, femeile trebuie sa cunoasca si sa inteleaga implicatiile acestei interventii chirurgicale.

Tipuri de implanturi

Alegerea tipului de implant si marimea acestuia nu depinde doar de dorintele pacientei, ci se tine cont si de anatomia sanului, de elasticitatea pielii si proportionalitatea corpului. Din punct de vedere al materialului din care sunt confectionate, implaturile mamare sunt de doua feluri:

  • Implanturi cu ser fiziologic (saline)

Avantajul acestor implanturi este faptul ca in cazul unei fisuri/rupturi serul este absorbit si eliminat din corp.

Dezavantajul este faptul ca exista riscul aparitiei unor cute, care pot afecta aspectul estetic al sanului.

  • Implanturi cu silicon (gel elastic)
  • Implanturi mixte (cu hidrogel)

Avantajul implanturilor cu silicon este aspectul natural, dand impresia unei glande mamare naturale, fiind placut la atingere.

Dezavantajul fiind faptul ca acest tip de implant necesita consultatii periodice deoarece in cazul in care invelisul este deteriorate gelul poate aluneca in buzunarul implantului.

Tipuri de incizii

Tehnicile utilizate in cadrul intervetiei chirurgicale sunt introducerea implantului mamar intr-un buzunar creat prin incizie ce poate fi de trei feluri:

  • Incizie inframamara (sub san)

Acest tip de incizie este alegerea cea mai frecventa datorita riscului minim bacterian si o manevrare mai usoara pentru chirurg. Cicatricea nu este vizibila, fiind ascunsa sub pliu.

  • Incizie trans-axiliara (la subrat)

Incizia trans-axiliara presupunea interventia endoscopica, manevrarea sanului facand-se prin interiorul corpului. Pentru indepartarea sau inlocuirea implantului este necesara o noua incizie, de aceea acest tip de interventie este rar intalnit.

  • Incizie trans-areolara (pe marginea mamelonului)

Este o incizie semicirculara, pe marginea areolei, Este un loc usor accesibil pentru introducere implantului, iar cicatricea este camuflata de culoarea maronie.

Plasarea implantului

Exista doua metode de insertie a implantului:

  • Plasarea submusculara (sub muschiul pectoral)

Aceasta metoda are un risc mai scazut de contractie capsulara care consta in intarirea tesutului din jurul implantului.

  • Plasarea subglandulara (in spatiu dintre muschi si glanda mamara)

Plasarea subglandulara reduce disconfortul postoperator, are un aspet mai natural si este recomandata pentru reconstructia sanilor.

Dupa interventie, urmeaza o perioada de recuperare si se recomanda controalele medicale regulate. Medicii din clinica noastra, specializati in mamoplastia de augmentare va stau la dispozitie cu toate detaliile de care aveti nevoie.