15 Jul. 2018

Peelingul chimic - Ghid complet

O procedura foarte populara in randul celor care doresc reimprospatarea pielii prin rejuvenare, este reprezentata de peelingul chimic. Tratamentulul de peeling chimic se realizeaza prin aplicarea pe piele a unor agenti chimici care produc o distructie controlata a pielii, determinand exfolierea acesteia. Rolul peelingului chimic consta in regenerarea tegumentului intr-unul mai neted, mai putin ridat si mai intinerit. Astfel textura pielii va fi vizibil imbunatatita deoarece procesul de vindecare va produce noi straturi de piele.

Tipuri de peeling

Exista 3 tipuri de peeling, care se diferenteaza in functie de gradul de profunzime al peelingului, acestea fiind:

  • Peeling superficial
  • Peeling moderat
  • Peeling profund
Peelingul superficial

Presupune distructia stratului superficial de piele de la nivelul fetei. Acest tip de peeling nu prezinta contraindicatii si poate fi aplicat pe orice tip de ten deoarece este folosit un acid diluat (ex. acidul glicolic). Are rolul de a imbunatatii cicatricile, arsurile solare si ridurile fine.

Peelingul moderat

Se folosesc substante mai puternice in comparatie cu cel superficial, iar in acest fel exfolierea se realizeaza la un nivel mai profund. Diferenta majora dintre cele doua consta in solutia folosita, aici fiind utilizat acidul tricloracetic si timpul mai prelungit de contact cu pielea. De asemenea, acestea pot fi mai dureroase si in unele cazuri pacienta poate lua analgezice pentru a ameliora durerea resimtita in timpul procedurii. Perioada de recuperare este de regula 5-7 zile. Are rolul de a reduce ridurile de intensitate moderata, petele aparute in urma procesului de imbatranire sau cele solare.

Peelingul profund

Este cel mai agresiv tip de peeling, dar este cel care are si rezultatele cele mai spectaculoase. Perioada de recuperare este cea mai lunga, de aproximativ 2 saptamani, urmand ca pielea sa fie vindecata complet doar in cateva luni. Aceasta procedura este recomandata persoanelor care au probleme grave dermatologice. Are rolul de a corecta ridurile profunde, leziunile si excrescentele localizate la nivelul fetei si leziunile pigmentare severe.

Indicatiile peelingurilor:
  • reduce ridurile si linile fine;
  • trateaza cicatricile post-acneice;
  • corecteaza hiperpigmentarile.
Ingrijirea dupa tratament

Deoarece peelingul este un tratament mai agresiv, care foloseste acizi, pielea are nevoie de o ingrijire mai atenta, in special in urma peelingurilor medii si profunde. Aceasta ingrijire presupune hidratarea zilnica, evitarea expunerii directe la soare timp de 6-8 saptamani dupa procedura si curatarea tenului cu o solutie speciala. Toate acestea vor fi recomandate de medicul dermatolog, care iti va oferi si sfaturi care trebuie urmate cu strictete pentru ca vindecarea sa fie una corecta si rapida.

Efecte adverse:

Reactii alergice si vindecare cu hiperpigmentari in cazul unei arsuri mai intense, de aceea este indicat a se efectua in sezonul rece. Pentru a obtine rezultate cat mai bune, peelingul chimic poate fi combinat cu tratamente laser, microdermabraziune, fillere in functie de pacient si patologie