11 May. 2020

Semne ale Cancerului de piele

Luna Mai este luna dedicata constientizarii cancerului de piele. De aceea, ne-am gandit sa va vorbim in acest articol despre cum arata leziunile pre-canceroase, dar si despre fiecare tip de cancer in parte. Va recomandam sa cititi cu atentie descrierile leziunilor si daca sesizati pe corpul dumneavoastra o leziune similara, sa consultati un medic specialist. Medicii specializati in Dermatologie de la Clinica noastra va stau la dispozitie pentru consultatii dermatologie Cluj.

Iata cum arata leziunile pre-canceroase si cele canceroase:

 

Leziuni pre-canceroase

Keratozele actinice

Keratozele actinice sunt leziuni pre-canceroase sub forma unor placi de culoare rosu-brun si avand un aspect uscat. Ele apar pe zonele expuse cel mai frecvent la soare (fata, gat, maini) si preponderent la persoane de varsta mijlocie sau inaintata.

Statistic, 10-15% dintre cazurile de keratozele actinice se transforma in carcinom spinocelular, o forma frecventa de cancer. Prin urmare, va recomandam sa nu neglijati sanatatea pielii dumneavoastra si sa apelati la un medic dermatolog daca obervati pe suprafata corpului o astfel de leziune.

Leucoplazie

Se manifesta sub forma unoi pete sau placi albe, la nivelul mucoaselor si au potential de transformare in cancer de piele. Cauza principala a acestora sunt agentii iritativi care actioneaza indelungat (fumatul) sau defectele danturii (lucrari dentare cu margini ascutite). De asemenea, Leucoplazia poate aparea la nivelul buzelor din cauza expunerii excesive la soare.

Boala Bowen

Este o forma superficiala de cancer de piele care seamana cu psorizazisul, avand o forma de eczema, dar care nu raspunde la tratament si persista in timp. Daca nu este trata, Boala Bowen creste si invadeaza structurile profunde ale pielii.

 

Tipuri de cancer de piele

Carcinomul bazocelular sau Carcinomul cu celule bazale

Carcinomul bazocelular este cea mai intalnita forma de cancer. Se prezinta ca o leziune sub forma de:

  • Rana deschisa care persista si sangereaza uneori formand o crusta, inchizandu-se temporar, dar care apoi sangereaza iar
  • Pata rosiatica care poate fi acoperita de cruste si care provoaca mancarime
  • Excrescenta roz cu marginea mai reliefata decat centrul care creste constant
  • Nodul lucios, translucid sau de culoare roz, rosie sau alb, dar si maroniu la persoanele cu un pigment inchis al pielii
  • Zona asemanatoare unei cicatrici galbuie cu margini slab definite

Este o forma usoara a cancerului de piele, insa necesita o supraveghere constanta a specialistului deoarece poate ulcera si invada tesuturile profunde.

Carcinomul spinocelular

Carcinomul spinocelular este a doua cea mai frecventa forma de cancer de piele. Este cunoscut pentru rapiditatea de evolutie si apare in zonele expuse excesiv la soare (fata, mainile si scalpul).

Acest tip de cancer ia nastere in epiderm, si se manifesta la suprafata pielii sub forma de:

  • Placa persistenta, rosie cu un aspect solzos si margini neregulate
  • Excrescenta cu o depresiune sau rana centrala care sangereaza
  • Excrescenta asemanatoare unui neg care uneori sangereaza
  • Rana deschisa care persista si uneori sangereaza

Melanomul

Daca observi ca o alunita de pe corpul tau se modifica rapid, acorda-i atentie deoarece ar putea fi un melanom. Spre deosebire de o alunita normala, melanomul creste rapid, avand o forma si o culoare neregulata.

Primele 5 litere ale alfabetului descriu primele semne de ingrijorare asupra melanomului:

  • A (Asimetrie)
  • B (Bordura/Margine neregulata)
  • C (Culoare neomogena/variata)
  • D (Diametru peste 6 mm)
  • E (Evolutie/Schimbare)

Aceste semne nu sunt o dovada certa a melanomului! Insa, daca le observi, programeaza-te pentru o consultatie dermatologica. Nu lasa cancerul de piele sa se extinda!