17 Jun. 2018

Tot ce trebuie sa stii despre peeling-ul chimic

Fiind una dintre cele mai populare proceduri cosmetice efectuate pentru rejuvenarea pielii, peeling-ul chimic reprezinta o metoda sigura si eficienta pentru reimprospatarea pielii si pentru indepartarea liniilor fine, a semnelor de imbatranire, a petelor cutanate, a acneei sau a cicatricilor dupa acnee. Acest termen provine din limba engleza si semnifica descuamare sau curatare.

Aceasta metoda dermatocosmetica este folosita pe de o parte pentru indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, iar pe de alta parte pentru stimularea functiei celulelor din straturile profunde, inducand astfel reinnoirea acestora. Peeling-ul chimic este considerat un act stimulator, regenerativ, care mentine tineretea si luminozitatea tenului; el stimuleaza activitatea celulara, induce sinteza de colagen si elastina, avand astfel un efect benefic asupra elasticitatii  si tonicitatii pielii. De asemenea,  actioneaza si asupra pigmentului din piele (melanina), ameliorand petele pigmentare induse de soare, aparute dupa leziuni de acnee sau dupa afectiuni inflamatorii. Acest tip de tratament se realizeaza prin aplicarea pe piele a unuia sau mai multor agenti chimici care produc o distructie controlata a pielii, determinand exfoliere.

In ce consta procedeul?

Acest tip de tratament se realizeaza prin aplicarea pe piele a unuia sau mai multor agenti chimici care produc o distructie controlata a pilei, determinand exfoliere. Astfel, stratul superior cu imperfectiuni este inlaturat, lasand la suprafata pielea frumoasa.

De obicei, peelingurile de suprafata se repeta o data la 2-3 saptamani, fiind necesare 3-4 sedinte pentru rezultate vizibile si de durata.

Pregatirea pentru peeling

Pentru peelingul chimic este necesara o pregatire speciala despre care veti fi informat de catre medicul dermatolog in cadrul unui centru dermatologic Cluj. Cu doua saptamani inainte si dupa operatiune fumatul trebuie oprit, deoarece afecteaza vindecarea si trebuie evitate aspirina si alte medicamente care afecteaza coagularea sangelui. Pentru a pregati pielea pentru peelingul cu TCA se incepe cu aplicarea unei creme cu Retin-A cu 4-6 saptamani inainte.

Exista efecte secundare?

Efectele secundare variaza in functie de complexitatea procedurii, de la inrosiri usoare, pana la efecte de ardere a pielii (ca si arsura cauzata de razele solare). Pacientii care apeleaza la peelingul de suprafata pot sa se reintoarca la lucru din ziua urmatoare, in timp ce aceia care apeleaza la peelingul mediu ar putea avea nevoie de o saptamana de recuperare.

Care sunt indicatiile peelingului chimic?
  • este utilizat de obicei pentru tratarea ridurilor de la nivelul fetei si zonei perioculare;
  • trateaza leziunile pigmentate (melasma, petele cauzate de soare);
  • este benefic pentru tratarea unor forme de acnee, dar si a cicatricilor postacneice sau a altor tipuri de cicatrici;
  •  poate fi combinat cu tratamente laser, microdermabraziune, fillere pentru a obtine un rezultat cat mai bun, in functie de persoana.
Care sunt contraindicatiile peelingului chimic?
  • sarcina si alaptare;
  • infectii active ale pielii (herpes,impetigo);
  • plagi deschise;
  • tratamente cu Isotretinoin in ultimele 6 luni;
  • boli autoimune.