2 Jun. 2017

Vara aceasta te bucuri de soare fara griji!

Vara se apropie cu pasi repezi. Odata cu inceperea sezonului de plaja trebuie sa tii cont de principalele reguli pentru o protectie adecvata a pielii expuse la soare si pentru a obtine un bronz frumos si sanatos asa cum iti doresti. Chiar daca si tu esti de parere ca o piele bronzata arata mai bine nu uita un lucru: expunerea necontrolata si prelungita la soare vine cu o multime de efecte adverse: pete, pistrui, imbatranirea prematura a tenului, cancer de piele. Expunerea excesiva la soare produce in timp modificari de textura ale pielii.
 
Fereste-ti pielea de razele nocive ale soarelui folosind creme fotoprotectoare! Care este cea mai buna crema de protectie solara? Cum se alege corect? In functie de ce? 
 
Primul lucru care trebuie verificat este daca produsul respectiv protejeaza atat impotriva ultravioletelor B (UVB) cat si a ultravioletelor A (UVA). Razele UVB provoaca inrosiri si arsuri ale pielii, fiind principala cauza a aparitiei cancerului de piele. Razele UVA sunt si ele periculoase, patrunzand in straturile profunde si deteriorand fibrele de elastina si colagen, fiind responsabile de imbatranirea pielii. Recomandarea este sa folosim numai creme care protejeaza impotriva ambelor tipuri de radiatii. Pentru razele UVB exista SPF (sun protection factor), indexul 50+ fiind maximul de protectie conform normelor europene in vigoare; pentru razele UVA exista PPD (persistent pigment darkening), maximul fiind de 42, conform acelorasi norme.
 
Crema fotoprotectoare se alege in functie de tipul de ten:  
  • Tenul gras are nevoie inainte de toate de o crema de protectie solara care sa nu contina uleiuri. De asemenea, aceasta trebuie sa aiba in compozitia sa dimeticona, o substanta care ajuta lotiunea solara sa nu aiba o textura lipicioasa.
  • Daca ai tenul uscat evita sa folosesti spray-urile si gelurile de protectie solara. Acestea contin alcool si duc la o uscare si mai exagerata a pielii. De asemenea, fii atent la lotiunile de protectie solara care contin oxid de zinc, deoarece acesta are proprietati astringente. Astfel, daca vrei sa ai o piele perfecta la plaja, alege cremele de protectie solara care contin acid hialuronic, glicolipide sau unt de shea.
  • Pentru tenul sensibil crema de protectie solara trebuie aleasa cu mare grija. Aceasta nu trebuie sa contina parfum, sa fie hipoalergenica si sa aiba printre ingredientele sale oxidul de zinc si oxidul de titan. 
  • Alegerea cremei pentru tenul mixt este problematica pentru ca trebuie avute in vedere doua aspecte: reducerea excesului de sebum pentru zona T si hidratare pentru obraji si zona ochilor. Alege produsele cu SPF pentru matifiere care asigura si o hidratare optima.
  • Daca nu ai probleme cu pielea si tenul tau este normal, poti folosi orice crema de protectie solara, insa ai grija ca aceasta sa aiba factor de protectie de cel putin 30. Pentru fata si gat ar fi indicat sa folosesti o crema cu SPF 50, mai ales daca mergi la plaja.
  • Caracteristicile oricarui tip de ten se pot schimba in functie de varsta, stare de sanatate sau stil de viata, asa ca este recomandat sa iti reexaminezi periodic tenul. In functie de rezultatele obtinute este important sa alegi gama de ingrijire de care ai nevoie.
     
Sfaturi utile:
• Intinde crema pe tot corpul, fara sa omiti zone precum urechile sau partea din spate a genunchilor si a picioarelor;
• Produsele de protectie solara trebuie aplicate in mod regulat, la fiecare doua ore;
• Crema se aplica cu 20 minute inainte de a te expune la soare; astfel, ea va avea timp sa intre in piele si te va ajuta sa fii mai bine protejat de razele nocive ale soarelui.
• Foloseste o lotiune cu SPF 30 sau 50+;
• Protejeaza-ti pielea si in zilele innorate;
• Evita expunerea la soare intre orele 11 si 16;
• Aplica o cantitate generoasa de crema de protectie solara -  majoritatea persoanelor nu folosesc suficienta crema. Specialistii spun ca nu vei risca niciodata sa pui prea multa crema, dar prea putina da;
• Nu aplica doar fond de ten care are SPF – poate parea practic, dar asta nu inseamna ca si functioneaza. Importanta este cantitatea:  putin fond de ten nu este echivalentul cremei pe care ti-ai intinde-o pe fata. Nicio femeie nu isi intinde pe fata atat de mult fond de ten incat sa suplineasca o cantitate suficienta de crema de protectie solara. E minunat ca exista si produse de machiaj sau de ingrijire care au factor de protectie solara, insa acest lucru nu te scuteste sa folosesti o crema destinata special acestui lucru.
• Cele mai expuse zone la arsura solara sunt umerii, decolteul, nasul, buzele si marginea superioara a urechilor;
• Si buzele trebuie protejate de razele ultraviolete - aplica un balsam de buze cu SPF;
• Nu exista creme sau lotiuni de protectie solara complet rezistente la apa;
• Anumite medicamente sunt fotosensibizante: de ex. anumite tipuri de antibiotice te pot face sa devii vulnerabil la soare, de aceea trebuie sa te protejezi suplimentar sau pur si simplu sa eviti expunerea cand faci astfel de tratamente. 
 
Atentie! Expunerea la soare fara filtru de protectie duce la o imbatranire celulara precoce si la accentuarea ridurilor. Persoanele care au foarte multe alunite prezinta un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de piele, de aceea este recomandat sa evite expunerea prelungita la soare.
 
Folosirea cremelor de protectie solara nu inseamna ca putem sa ne expunem mai mult la soare sau ca putem sta la ore "interzise”.
 
In concluzie daca iti doresti sa etalezi un bronz sanatos, frumos si stralucitor in aceasta vara programeaza-te la un consult la un dermatolog Cluj pentru a-ti se prescrie cremele de fotoprotectie adecvate tipului tau de ten! Va dorim zile frumoase si calduroase de vara cu dispozitie si voie buna!