1 Sep. 2018

Verificarea alunitelor prin dermatoscopie computerizata

Dermatoscopia computerizata este o metodade examinare a leziunilor pigmentare cutanate (alunite, tumori) cu ajutorul dermatoscopului, un microscop monocular de mana. Aceasta metoda este neinvaziva si poate aduce argumente in plus care sa justifice excizia chirurgicala a unei leziuni cutanate. Leziunile se examineaza cu ajutorul unei solutii uleioase sau apoase care se aplica pe leziune. Evaluand unele elemente de culoare, distributie a pigmentului sub forma de retea, globuli pigmentari se pot trage concluzii in legatura cu natura benigna sau maligna a leziunii examinate.

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer cutanat, are o incidenta in continua crestere. El poate sa apara pe o alunita pre-existenta sau ca o leziune noua. Totusi, daca este depistat in faza initial, poate fi tratat si vindecat.

Dermatoscopia digitala permite examinarea pielii in profunzime si detectarea unor astfel de modificari cutanate greu de depistat la un examen clinic uzual. Aceasta metoda neinvaziva, nedureroasa, permite diferentierea intre leziunile benigne si maligne si identificarea precoce a unui melanom. in cazul pacientilor cu multiple alunite se poate realiza harta dermoscopica digital, ce ofera posibilitatea stocarii informatiilor macroscopice si dermoscopice.

In centrul Dermavision utilizam dermatoscoape Heine Delta 20 atasate la camere Canon EOS 1000D. Imaginile cu leziunile inregistrate vor fi stocate intr-un program special care permite inregistrarea datelor pacientului si a momentului examinarii, crearea unei baze de date digitale, vizualizarea microscopica a leziunii cu posibilitatea maririi imaginii, deceland astfel modificari in structura leziunii care nu pot fi observate cu ochiul liber, posibilitatea de vizualizare cronologica a imaginilor aceleiasi leziuni pentru un diagnostic corect, in dinamica.