Tratament hiperpigmentari cu laserul PicoWay Candela

Laserul PicoWay

Tratament hiperpigmentari cu laserul PicoWay Candela

Ce sunt leziunile pigmentare?

Petele de culoare închisă de la nivelul pielii sunt acumulări excesive și focale de melanină (pigmentul care dă culoare pielii și este sintetizat de melanocite), care apar sub influența diferiților factori, interni și externi. Din categoria leziunilor pigmentare fac parte pistruii, petele cafe au lait, lentiginele, melasma sau semnele de bătrânețe de la nivelul feței si mainilor.  Aceasta este o categorie total diferită de nevii pigmentari sau melanomul malign, deși au în comun culoarea închisă. De aceea, este esențială diagnosticarea lor corectă de către medicul dermatolog și recomandarea celui mai eficient tratament.

 

Care sunt factorii ce duc la apariția leziunilor pigmentare?

În afară de radiațiile ultraviolete solare, care acționează direct la nivelul pielii cu stimularea sintezei de melanină, există multipli alți factori care duc la apariția de hiperpigmentări tegumentare. Fotosensibilitatea, consumul anumitor medicamente (contraceptive orale, antibiotice, imunosupresoare, antiepileptice etc.), diferite dereglări hormonale, procesul natural de îmbătrânire, sarcina, afecțiuni locale inflamatorii (ex  acnee) sau sistemice (boala Adisson, hemocromatoză etc.) sunt factori declanșatori, favorizanți pentru melanozele cutanate, care necesită investigații extensive.

 

Tipuri de leziuni pigmentare:

  • Pistruii (efelide): mici pete (1-2mm) de culoare galben-brună, localizate simetric și preferențial pe față, umeri, brațe și antebrațe, care apar ca urmare a expunerii la soare, mai ales la persoane cu o piele mai deschisă la culoare, predispuse genetic și care se accentuează post expunere solară.
  • Lentigine: macule pigmentare, cu contur bine delimitat, cu dimensiuni de 5-20mm care apar mai ales pe zonele expuse  la soare, in special pe spate si umeri.
  • Hiperpigmentări postinflamatorii declanșate de diferite afecțiuni ale pielii: acnee, dermatite, traumatizare chimică, mecanică, arsuri.
  • Melasma: colorație brun-maronie a pielii care apare exclusiv pe zone fotoexpuse, cu dispoziție de obicei simetrică la nivel facial. La femeile gravide poate apărea din cauza dezechilibrelor hormonale - cloasma gravidică la nivelul feței, care de multe ori persistă și după naștere.
  • Nevus of Ota: Nevus of Ota este o hiperpigmentare de culoare albastra, care apare la nivelul feței și cel mai adesea pe albul ochiului. Mai poate apărea pe frunte, nas, obraz, regiunea periorbitală și tâmple.

 

Care sunt cele mai eficiente metode de tratament ale leziunilor pigmentare?

Pe lângă tratamentele topice de depigmentare sau peelingurile chimice, există și proceduri laser, mai avansate, cu o eficiență crescută, care se recomandă leziunilor pigmentare situate mai profund la nivelul pielii. Leziunile pigmentare dermice au în general o rezistență crescută la alte tipuri de tratamente si necesita o tintire focusata.

Opțiunea cea mai potrivită în tratarea leziunilor hiperpigmentare profunde și vechi, o reprezintă platforma laser PICOWAY de la Candela. Aceasta oferă avantajul inglobarii a patru lungimi de undă ale laserului Pico care se livreaza in picosecunde, ceea ce permite un tratament eficient pentru orice tip de leziune pigmentară, în funcție de plasarea, intensitatea pigmentului conținut, astfel încât rezultatul să fie maximal.
 

În ce constă tratamentul?

În cadrul tratamentului, se vor aplica pulsuri laser țintit pe suprafața leziunilor pigmentare cu scopul absorbției energiei de către pigmentul melanic și inducerea ulterioară, prin căldură, a procesului natural de îndepărtare a pigmentului. În funcție de lungimea de undă a laserului, energia are o penetranță diferită la nivelul pielii, tratamentele adaptându-se în funcție de tipul leziunii. Melanozomii sunt particule mari, ce conțin multe particule mici de melanină și de aceea ei trebuie fragmentați pentru o eliminare eficientă a pigmentului din structură, prin disiparea particulelor mici de melanină și preluarea lor de către sistemul imunitar. Laserele în picosecunde, așa cum este Picoway, reușesc să facă acest lucru mult mai eficient decât cele Q-switch in nanosecunde, datorita duratei mai scurte a impulsului si cu un risc mic de reactii adverse, prin evitarea incalzirii si lezarii tesutului din jur.
 

Pregătirea pentru tratament

În clinica Dermavision, medicii dermatologi, în urma unei consultații prealabile decid lungimea de undă optimă a laserului, pentru ca orice tip de leziune să fie eliminată cu succes. De obicei este nevoie de ședințe seriate (2-4-6 tratamente în funcție de leziuni), efectuate la interval de 2-4 săptămâni, existând cazuri în care poate apărea eliminarea completă și după un singur tratament laser.

 

Contraindicatii

  • sarcina si alaptarea
  • expunerea recenta la solar/soare (este nevoie de o perioada de 3-4 saptamani fara expunere);
  • medicamente fotosensibilizante (Roaccutane, Tetraciclina, Doxiciclina), anticoagulante
  • terapii pentru cancer - dupa minimum 6 luni de la terminarea tratamentului;
  • terapii locale cu substante exfoliante, fotosensibilizante (derivati de vitamina A, AHA/BHA- se intrerup cu 3-5 zileinainte de tratament)
  • boli fotosensibilizante (ex. lupus eritematos):
    • epilepsie;
    • leziuni la nivelul pielii care urmeaza sa fie tratate - vitiligo, psoriazis
    • cicatrizarea cheloida;
    • implant electric activ in orice zona a corpului, cum ar fi pacemaker
    • infectie activa in zona tratata
    • implant permanent in zona tratata
    • acnee inflamatorie cu leziuni papulopustuloase
    • infectii virale, bacteriene in zona tratata (ex. herpes simplex cutanat  – se administreaza profilaxie antivirala).

 

Reactii adverse:

Cele mai frecvente reactii adverse sunt  de regula temporare si dispar in cateva zile pana la 1-2 saptamani dupa tratament. Este important sa respectati regulile de ingrijire post-tratament pe care le primiti de la medic pentru o vindecare optima.

*durere: puteti experimenta durere sub forma de arsura/usturime dupa tratament. Daca simtiti un discomfort important, puteti aplica gheata local si sa luati tablete analgezice.

*edem: tratamentul poate cauza edematierea tesutului, ce va trece in cateva zile, cel mult 1-2 saptamani de la  interventie.

*hematom, echimoza, purpura: pot exista aceste efecte temporare posttratament,    care dispar  odata cu vindecarea tesutului.

*infectii: in foarte rare cazuri pot aparea infectii in zona tratata din cauza unei ingrijiri defectuoase a tesutului lezat. In cazul in care experimentati roseata, febra, durere si edem contactati medicul curant pentru evaluare imediata si tratament.

*roseata, sensibilitate – apar imediat dupa sedinta, persista pana la cateva zile, apoi se retrag.

*vezicule, bule si cruste – prin spargerea veziculelor se pot forma cruste care pot persista pana la 2-3 saptamani; este recomandat sa le lasati sa se detaseze singure pentru a impiedica formarea de cicatrici.

*arsuri – orice tratament laser presupune o arsura, dar este o arsura controlata. Daca vi se pare ca pielea dvs a reactionat diferit si gradul arsurii este unul mai intens, contactati medicul urgent pentru evaluarea gradului de arsura si tratament de specialitate.

*hiperpigmentarea/hipopigmentarea pielii, adica pete maronii sau albe, cauzate de productia de melanina sau epuizarea acesteia (hiperpigmentarea - colorarea mai intensa a pielii, hipopigmentarea - decolorarea pielii).

Acestea sunt de obicei temporare si in timp pigmentul revine la normal, dar sunt si situatii foarte rare in care sunt permanente. Se recomanda evitarea expunerii la soare/solar si aplicarea unei creme cu SPF 50+ cu reaplicare la 2 ore in primele saptamani dupa tratament pentru evitarea aparitiei modificarilor de pigmentare ale pielii.

 

Indicații post-tratament

 Se aplica o crema cicatrizanta, hidratanta pentru calmarea zonei tratate pentru câteva zile; uneori se recomanda o crema pe baza de cortizon pentru a combate inflamația ex: Elocom, Fucicort.

Imediat după procedură, leziunea pigmentară tratată devine mai închisă la culoare, cu eritem perilezional, putând asocia la câteva zile o crustă pe care va trebui să nu o indepartati mecanic.

Sunt interzise dusurile fierbinți, sauna, băile cu aburi timp de 2-3 săptămâni după tratament. Este interzisă expunerea la soare/solar 4-6 săptămâni după tratament.

Rezultatele pot fi observate chiar după prima ședință, iar în cazul leziunilor cu un conținut mai mare de pigment se produce o decolorare treptată, pe parcursul mai multor ședințe.