7 Jul. 2021

Cancerul de piele – diagnostic si preventie

Stiai ca unul dintre cele mai comune tipuri de cancer din lume este reprezentat de cancerul de piele? In fiecare an, peste 3 milioane de oameni sunt diagnosticati cu o forma de cancer de piele. Tocmai din acest motiv, preventia si detectarea timpurie a acestui tip de cancer este extrem de importanta pentru un prognostic pozitiv.

Cauze

Principalele cauze ale cancerului de piele sunt:

  • Expunerea fara protectie solara la radiatii ultraviolete
  • Arsurile solare
  • Folosirea solarului
  • Mostenirea genetica
  • Traumatisme repetate la nivelul pielii.

Simptome

Fiecare tip de cancer de piele are anumite simptome specifice, tocmai de aceea este necesar sa  urmarim indeaproape modificarile aspectului pielii. Daca iti doresti sa afli mai multe informatii despre leziunile pre-canceroase si tipurile de cancer de piele, te invitam sa citesti articolul nostru despre semne alea cancerului de piele.

La ce trebuie sa fim atenti?

  • Alunite, semne din nastere sau pete care isi modifica dimensiunele, culoarea sau grosminea, care au textura modificata,  margini neregulate si sunt mai mari de 6 mm.
  • Orice excrescenta a pielii care isi mareste dimensiunile si are un aspect perlat, translucid, maroniu, negricios sau are mai multe nuante
  • Orice semn sau pata care doare, sangereaza sau provoaca mancarimi
  • Orice rana deschisa care nu se vindeca in timp de 3 saptamani

Diagnostic si tratament

Clinica Dermavision dispune de cea mai performanta tehnologie de diagnostic si preventie a acestei patologii: echipamentul FotoFinder. Acesta imbina fotografierea totala a corpului (Total Body Mapping – TBM) cu dermatoscopia digitala Full HD, pentru a analiza in detaliu toate modificarile suferite de piele. Aparatul efectueaza si o analiza dermatoscopica performanta a fiecarei leziuni suspecte, cu acordarea unui scor de risc, care in paralel cu analiza efectuata de medicul dermatolog, orientează alegerea tratamentului ulterior.

In functie de mai multi factori, precum stadiul cancerului de piele, optiunile de tratament pot fi:  interventie chirurgicala,  imunoterapie, terapie tintita, chimioterapie, radioterapie.

Care sunt avantajele acestui performant sistem de videodermatoscopie?

  • Investigarea este nedureroasa si neinvaziva
  • Permite compararea in dinamica a alunitelor
  • Permite identificarea alunițelor suspecte și preluarea imaginilor cu o camera HD
  • Permite depistarea în stadii incipiente a melanomului malign, cea mai periculoasă formă de cancer cutanat.


Cu ajutorul acestui sistem, medicii nostri au posibilitatea sa interpreteze in detaliu structura leziunii analizate (vascularitate, pigmentatie, structure specifice). Intregul raport al evaluarii FotoFinder ATBM (imagini clinic, dermatoscopice) este transmis pacientului in format PDF.

Pentru a preveni aceasta afectiune patologica este necesar sa acorzi o ingrijire sporita pielii tale.

Astfel, evită expunerea la soare intre orele 10:00 – 16:00, atunci cand razele soarelui sunt cele mai puternice. Desi pielea noastra are o anumita rezistenta impotriva radiatiilor UV, o rezistenta naturala care blocheaza razele soarelui, este necesar sa ne protejam pielea cu creme sau lotiuni SPF 30 sau chiar mai mare.